POSAĐENO 1.200 STABALA HRASTA LUŽNJAKA: Akcija Društva za zaštitu i proučavanje ptica

B.B.

17. 05. 2021. u 13:48

U OKVIRU akcije Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije "Sad za budućnost", koja je počela u novembru prošle godine, do sada je širom Srbije posađeno 1.200 stabala hrasta lužnjaka.

ПОСАЂЕНО 1.200 СТАБАЛА ХРАСТА ЛУЖЊАКА: Акција Друштва за заштиту и проучавање птица

FOTO: Printskrin

Drveće je posađeno na 60 lokacija, najviše u Vojvodini, ali i u okolini Beograda, Čačka, Niša, i u nekoliko sela u Zapadnoj i Istočnoj Srbiji. Učesnici akcije su za sadnju birali obode šumaraka, livada i njiva. Već tri decenije Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, radi na zaštiti ptica i njihovih staništa.

- Cilj akcije je da zasadimo i oživimo prirodne šumarke koji su važni za očuvanje biološke raznovrsnosti, mesta za gnežđenje, hranjenje i sklonište insekata, ptica i malih sisara - kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Odabrali smo da sa članovima sadimo hrast lužnjak, i pošaljemo poruku o važnosti sadnje autohtonih vrsta koje su adaptirane na klimu i zemljište, i koje će najbolje očuvati postojeći biodiverzitet bez narušavanja prirodne ravnoteže".e

Hrast lužnjak je pored bukve i hrasta kitnjaka, drvo koje najčešće srećemo u našim šumama. Ove vrste čine skoro četvrtinu šumskog fonda Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024