NEĆE DA BERU JAGODE NI ZA DNEVNICU OD 3000 DINARA: Poljoprivrednici u problemu zbog manjka radne snage

Novosti online

13. 05. 2021. u 13:09

PROSEČNA cena za otkup rane jagode iz plastenika iznosi 280 dinara, a sezonskim beračima se nude dnevnice od najmanje 2000 dinara.

НЕЋЕ ДА БЕРУ ЈАГОДЕ НИ ЗА ДНЕВНИЦУ ОД 3000 ДИНАРА: Пољопривредници у проблему због мањка радне снаге

Foto: K. Mihajloviić

Poljoprivrednici danas nude i duplo veće dnevnice za branje jagoda za valjanu radnu snagu. Problem je,međutim, što branje jagoda nije ni malo jednostavno, naročito u plastenicima po visokim temperaturama.

Sa ovakvim problemima susreće se i Markovići iz Slatine kod Šabca, koji se porodično bave uzgajem jagoda. Cela porodica je uključena u berbu, jer radnike kako kažu ne mogu da nađu.

Otežavajući faktori za pronalazak radne snage su sama pandemija kao i to što je u Šabački kraj stigla japanska kompanija koja je zaposlila 3500 radnika. 

Za sezonski poslovi se inače obavljaju na osnovu ugovora o radu ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ali se posebna evidencija o angažovanju radnika po ovim ugovorima ne vodi, što dodatno odbija sezonske radnike zbog velikog broja poslova koji se rade na crno. 

Prema podacima NALED-a, putem softvera za prijavljivanje sezonskih radnika u Srbiji je prijavljeno oko 80 000 radnika.

Radnici imaju sigurnu naknadu, penzijsko, pravnu sigurnost i bez ugovora, osiguranje od povreda na radnom mestu. Međutim sezonci i dalje se vode kao nezaposleni i ne utiču na broj nezaposlenih u Srbiji.

Trenutno najtraženiji sezonski poslovi su: sadnja, berba, žetva, sortiranje, priprema zamljišta...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)