PLJUŠTI VODA SA PLANINE: Vodopad Bigar turistička atakcija i odmor za oči

Vitomir Ćirić

11. 05. 2021. u 14:15

VODOPAD Bigar, na svega pet kilometra od Kalne, na putu Pirot-Knjaževac, jedna je od staroplaninskih lepota, koja je takoreći nadohvat ruke. Za razliku od drugih staropalninskih vodopada do kojih je nekad potrebno pešačiti i po nekoliko sati, Bigar se vidi bukvalno iz automobila .

ПЉУШТИ ВОДА СА ПЛАНИНЕ: Водопад Бигар туристичка атакција и одмор за очи

foto:V.Ć.

Vodopad retke lepote nastaje od Bukovskog potoka dužine oko 1,2 kilometra. Pre nego što se ovaj buk visine dvadesetak metara u tri mlaza, uliva u Stanjansku reku, priroda je,uzvodno formirala i nekoliko manjih jezerca , i par manjih  stepenastih vodopada koji su skriveni od očiju prolaznika.

Na desnoj obali Stanjanske reke je uređeno odmaralište sa klupama i stolovima, a kompletno područje Bukovskog potoka, vodopad i nekoliko manjih pećina,  je zaštićeno područje od velikog značaja. U blizini ove atraktivni lokacije kraj koje zastanu mnogi prolaznici je i manastir Svetog Onufrija iz 13. veka. Na Staroj planini ima preko 80 manjih i većih vodopada od kojih je svaki atraktivan na svoj način. Najveći broj se nalazi uzvodno od sela Topli Do i Dojkinci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)