PLJUŠTI VODA SA PLANINE: Vodopad Bigar turistička atakcija i odmor za oči

11. 05. 2021. u 14:15

VODOPAD Bigar, na svega pet kilometra od Kalne, na putu Pirot-Knjaževac, jedna je od staroplaninskih lepota, koja je takoreći nadohvat ruke. Za razliku od drugih staropalninskih vodopada do kojih je nekad potrebno pešačiti i po nekoliko sati, Bigar se vidi bukvalno iz automobila .

ПЉУШТИ ВОДА СА ПЛАНИНЕ: Водопад Бигар туристичка атакција и одмор за очи

foto:V.Ć.

Vodopad retke lepote nastaje od Bukovskog potoka dužine oko 1,2 kilometra. Pre nego što se ovaj buk visine dvadesetak metara u tri mlaza, uliva u Stanjansku reku, priroda je,uzvodno formirala i nekoliko manjih jezerca , i par manjih  stepenastih vodopada koji su skriveni od očiju prolaznika.

Na desnoj obali Stanjanske reke je uređeno odmaralište sa klupama i stolovima, a kompletno područje Bukovskog potoka, vodopad i nekoliko manjih pećina,  je zaštićeno područje od velikog značaja. U blizini ove atraktivni lokacije kraj koje zastanu mnogi prolaznici je i manastir Svetog Onufrija iz 13. veka. Na Staroj planini ima preko 80 manjih i većih vodopada od kojih je svaki atraktivan na svoj način. Najveći broj se nalazi uzvodno od sela Topli Do i Dojkinci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih