MILANOVA BARKA U TAKOVU: U pitomoj Tamnavi, kod Uba, podignut mini zoo-vrt pun ljubavi i brige za životinje

B. PUZOVIĆ

04. 05. 2021. u 08:25

U DOMAĆINSTVU Milana Kojića (30) u Takovu kod Uba u štali su rasne krave mlekulje, a na imanju brojne divlje i domaće životinje!

МИЛАНОВА БАРКА У ТАКОВУ: У питомој Тамнави, код Уба, подигнут мини зоо-врт пун љубави и бриге за животиње

Foto I. Petrović

Divlje mačke, lame, jeleni, rakuni, ovce, koze, brojna ukrasna živina, razne vrste ptica, među njima i najveće na svetu - noj i emu, te na ovim prostorima retko viđeno škotsko goveče čine jedini zoo-vrt u pitomoj Tamnavi.

Počasno mesto među životinjama, Milanovim ljubimcima, zauzima noj Srećko, kojeg je dobio na poklon pre godinu dana. Tada je, kaže veterinarski tehničar, zaposlen u Prihvatilištu za pse pri Komunalnom javnom preduzeću "Đunis" u Ubu, čvrsto rešio da oformi svoj, privatni zoološki vrt.

- Kada sam na svom profilu na "Fejsbuku" objavio da je noj stigao u Takovo, mnogo znatiželjnih pohrlilo je da ga vidi, te mi je koleginica Slavica Tešić iz "Đunisa" predložila da otvorim mini zoo-vrt - kaže Milan.

- Nije mi trebalo dvaput reći, jer životinje volim od malih nogu. Kao dete, kući sam donosio napuštene pse i mačke, brinuo o njima. Imali smo konja, pa kravu. Sada imamo oko 40 grla rasnih mlečnih krava i sve što zaradimo od proizvodnje mleka trenutno ulažemo u razvoj mini zoo-vrta, ishranu i negu životinja.

FERDINAND I GILE

- ATRAKCIJA je i Ferdinand, oko 250 kilograma teško škotsko goveče, rase hajlender, kog sam uzeo sa jedne farme u Kikindi, da ne bi završio u klanici - kaže Milan.

- Sada, Ferdinand, neobičnog izgleda, uživa u Tamnavi. Tu je i razigrano prase Gile, koje je nađeno u džaku u kontejneru, jedva živo, a posle dve nedelje nege oporavilo se.

Planira Milan da imanje pretvori u svojevrsno etno-selo sa mini zoo-vrtom, pa su Kojići, stoga, u velikim radovima. Na oko hektar i po imanja nalazi se oko 80 raznih životinjskih vrsta, o kojima, uz Milana, brinu njegova majka Slavica, sestra Jelena Jančić i tetka Dragica Branković.

Ukrasni golubovi, Foto I. Petrović

- Svaka životinja je slobodna, puštena da šeta po imanju, mažena i pažena - kaže ponosno Kojić.

- Svi žive u miru, slozi i harmoniji, druže se, imaju sigurno utočište. Uskoro treba da stignu podolsko goveče, divokoze, crnovrate i žutovrate ovce...

Noj Srećko, na imanje Kojića, stigao je povređen i bolestan. Odmah je dobio svu negu, brzo se oporavio. Od skoro, srećom, Srećko nije sam - nedavno, zahvaljujući donaciji fudbalera iz tog kraja Miloša Stanojevića, iz Vojvodine su stigle ženke - Tija i Mica.

Tu su i labudovi, ukrasne patke i golubovi, papagaji, paunovi, lame, veverice... Milanova ljubimica, ipak je 18 godina stara labradorka Lara, koja ga verno prati u stopu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna