LOPOVI NAPRAVILI VEĆU ŠTETU OD MRAZA: Kod Nove Varoši krali sadnice borovnice, pri čupanju pokidali i uništili biljke

A. ROVČANIN

22. 04. 2021. u 07:50

APRILSKI mraz mogao bi u značajnoj meri da smanji prinos i desetkuje rod na imanjima novovaroških poljoprivrednika.

ЛОПОВИ НАПРАВИЛИ ВЕЋУ ШТЕТУ ОД МРАЗА: Код Нове Вароши крали саднице боровнице, при чупању покидали и уништили биљке

Foto: A. Rovčanin

Međutim, za proizvođače veću opasnost predstavljaju lopovi, koji nose sve što im padne u šake, čak i sadnice. Poljoprivrednici Mišo Kovačević, Rajko Đenić i Vojo Ostojić nedavno su ostali bez sadnica borovnice, koje su lopovi odneli, zajedno sa vrećama humusa zapremine čak 300 litara. Policija je brzo reagovala i lopovima ušla u trag.

Iz zasada borovnica u Akmačićima lopovi su odneli sadnice i treset, pa su meštani na oprezu, iako je policija otkrila počinioce, jer je još mnogo drugih zasada voća, podignutog daleko od kuća, zbog čega su laka meta. I ranijih godina dešavalo se da kradljivci upadaju u vrtove i plastenike, da nose voće sa grana i povrće, ali je ovo prvi put da počupaju i odnesu sadnice.

- Novovaroška policija je brzo lopova otkrila u jednom selu kod Prijepolja. Kako je većinu ukradenih sadnica već stigao da zasadi i zaspe tresetom, vratili smo tek manji deo ukradenog. S obzirom na veličinu vreća sa tresetom pretpostavljamo da je u krađu išao par večeri, i ko zna šta bi nam još sve odneo da komšije sa obližnjeg brda nisu primetile da se u zasadu nešto čudno dešava - kaže Mišo Kovačević.

UZALUD VRATILI POČUPANO

SVAKA sadnica koju su ukrali ovog leta bi dala bar po četiri kilograma roda. Borovnica ima razgranat koren, što lopovi očigledno nisu znali, pa su prilikom čupanja pokidali glavne žile. Zbog toga im se većina ukradenih sadnica ne bi ni primila, pa smo i mi morali da bacimo ono što su vratili - kaže Rajko Đenić.

Od štete u borovnjaku, kažu, više boli činjenica da je neko na ovaj način posegao za "tuđom mukom". Optimalna nadmorska visina za podizanje zasada borovnice je 600 do 800 metara, a Kovačević, Đenić i Ostojić su svoju plantažu podigli na oko 1.000 metara. Zbog toga su prethodnih godina imali muke da odbrane mlade sadnice od surove klime. Kako na imanju nemaju izvor, vodu su doveli sa dva kilometra udaljenog vrela, i kada se podvuče crta, u borovnjak su do sada uložili više od 30.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri