NE VERUJU INSPEKTORIMA, TRAŽE VANREDNI NADZOR: Uzburkane strasti u Odžacima, ekolozi nezadvoljni izveštajem o seči kestenova

Z. RAJIĆ

21. 04. 2021. u 12:20

U Karavukovu kod Odžaka posečena su stabla kestena, povodom čega su ekolozi zatražili objašnjenje od opštinske inspekcije, kojim nisu zadovoljni.

НЕ ВЕРУЈУ ИНСПЕКТОРИМА, ТРАЖЕ ВАНРЕДНИ НАДЗОР: Узбуркане страсти у Оџацима, еколози незадвољни извештајем о сечи кестенова

Foto: G. H.

Ekologe je interesovalo ko je dao saglasnost za seču kestenova, ko je obavio seču, koliko je stabala posečeno i gde su ona završila. Iz Opštinske uprave stiglo je obaveštenje da je posečeno 13 kestenova i da je umesto njih posađeno 25 stabala hrasta.

- Nismo dobili informaciju o količini posečenih drva u kubnim metrima, ni koja je njihova vrednost, kome su pripala i pod kojim uslovima. Po nekim procenama, ta drva koštaju između 800.000 i 1.000.000 dinara - kaže Dušan Mirković iz Ekološkog pokreta Odžaka (EPO). - Po broju panjeva utvrdili smo da su posečena 32 stabla i pitanje je da li je vanrednim nadzorom neko namerno hteo da umanji štetu koja je napravljena.

Komunalni inspektor Milivoj Jovkić, koji je obavio nadzor, saopštio je da je drveće posečeno u sklopu održavanja javnih zelenih površina, što je posao JKP "Usluga" u Odžacima.

- Prema izjavi Nikole Arsića, direktora "Usluge", stabla kestena su bila trula i u lošem stanju, pa su prilikom jačeg vetra ili nevremena padala i rušila se na javnu površinu ili na parcelu groblja, pravila štetu i ugrožavala građane i učesnike u saobraćaju. Zato je "Usluga" u kontinuitetu, po potrebi, vršila sečenje i uklanjanje srušenih stabala - predočio je Jovkić.

Ekolozi smatraju da je inspektor uz službenu belešku trebalo da dostavi fotografije panjeva, a ne posađenih stabala hrasta.

- Postoji osnovana sumnja da je reč o krađi javne imovine, da je isečena drvna masa završila u privatnim rukama i da je lokalnoj zajednici načinjena šteta. Zbog toga tražimo da se vanredni terenski inspekcijski nadzor ponovi i da se utvrdi da li je seča bila legalna ili nelegalna - rekao je Mirković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)