VUČIĆ I VLADA U KRUŠEVCU NA VIDOVDAN! Proslava 650 godina grada

S. Babović

18. 04. 2021. u 14:36

KOMPLETNA Vlada Republike Srbije biće na Vidovdan u Kruševcu,na Dan kada grad obeležava 650 godina od osnivanja, potvrđeno je u nedelju na sastanku članova Odbora za organizaciju predstojećeg jubileja, gde je predočeno i da će predsednik Aleksandar Vučić prema protokolu položiti venac na Spomenik kosovskim junacima.

ВУЧИЋ И ВЛАДА У КРУШЕВЦУ НА ВИДОВДАН! Прослава 650 година града

Foto: S. Babović

Obeležavanje velikog praznika počinje u prvim danima juna, dok je 28.juna niz centralnih događaja.

- Predložen program za obeležavanje velikog jubileja je spoj istorijskih,kulturnih,sportskih manifestacija,od podsećanja šta je Kruševac nekada bio, do današnjih dana,kada je postao moderan grad-napominje Maja Gojković,ministarka informisanja i članica Odbora za obeležavanje 650 godina od osnivanja Kruševca.-U programu učestvuju sve ustanove kulture u gradu, muzej, arhiv, biblioteka, pozorište, a posebno sam zadovoljna što će 28.juna biti izvedena i najstarija srpska opera “Na uranku”.

Ministarka rada za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević, takođe članica Odbora, podvlači da kao retko koji grad kao Kruševac može da se pohvali sa tradicijom koja se proteže kroz sedam vekova.

Foto: S. Babović

-Veliki razlog imaju Kruševljani da se osećaju ponosnim i upravo organizacija ovog jubileja, sa impoznatnim programom je nešto što ovaj grad zaslužuje kako bi se prikazao u najboljem svetlu-kaže ministarka Darija Kisić-Tepavečvić, dodajući da se Ministarstvo na čijem je čelu priključuje organizaciji jubileja podržavajući više ustanova i udruženja. -Nadamo se da će nam pandemija KOVID-19 omogućiti i nešto masovnije okupljanje, kako bi se jubilej dostojno obeležimo,naravno,uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Među članovima Odbora je i Marija Obradović,ministarka državne uprave i lokalne samouprave, koja naznačava da je Kruševac podigao lestvicu u vezi sa tim kako se obeležavaju značajni datumi time,kako se nada, pokrenuo jedno zdravo takmičenje u Srbiji ko više može da doprinese svom gradu.

-Kroz nedavni konkurs smo odobrili Kruševcu oko četiri miliona dinra koja se odnose na sprovođenje principa dobre uprave u lokalnoj samoupravi, u vezi sa poštovanjem principa rodne ravnopravnosti i sprečavanja diskriminacije i nadam se da će deo tih sredstava i ovom prilikom biti iskorišćeno-navodi ministarka Marija Obradović, dodajući da će se u narednih 60 dana i u Vladi intezivirati organizacija predstojećih događaja tokom juna.

Foto: S. Babović

Gradonačelnica Jasmina Palurović podvukla je da će se kao organizatori potruditi da svako od ministarstava predstavi svoj doprinos razvoju grada, a da će i Kruševac predstaviti na koji način je,uz pomoć države, i realizovao taj razvoj. Predloženi program obeležavanja Vidovdana u koji su “Novosti” imale uvid, podrazumeva brojne izložbe slika, fotografija,konkursnih radova za sve uzraste,kao i već afirmisanih autora u muzejima,kulturnim centrima i na otvorenom, promocije knjiga,radionice umetnosti, ekologije, naučne skupove, uključujući i 31.Kruševačku filozofsko-književnu školu 18. i 19.juna, koncerte(Ansambl “Kolo”), Srednjevekovni bazar u Arheološkom parku Lazarev grad 25.i 26.juna sa brojnim sadržajima posvećenim viteškoj tradiciji.

Centralni dan proslave, 28. juna nakon liturgije u crkvi Lazarici, litije i pomena kod Spomenika kosovskim junacima, kao i polaganja venaca, obeležiće i otkrivanje Spomenika Knezu Lazaru(1329-1389) osnivaču Kruševca, svečani čin osvećenja Crkve Svetog kneza Lazara u kasarni, kao i otvaranje Trga kosovskih junaka koji se rekonstruiše od prošlog juna. Opera Stanislava Biničkog, velikog srpskog kompozitora rođenog u Jasici kod Kruševca, izvešće solisti beogradske opere upravo na novom Trgu.

PATRIJARH

OSIM državnog vrha, obeležavanju Vidovdana u Kruševcu prisustvovaće i patrijarh srpski Porfirije, rečeno je na prethodnom sastanku Odbora kojim predsedava bivši gradonačelnik Kruševca, aktuelni direktor BIA Bratislav Gašić.

PODIZANjE

GRAD Kruševac podgiao je knez Lazar Hrebeljanović 1371.godine, dok se grad prvi put spominje u Dubrovačkoj povelji. Sedište srednjevekovne prestonice bila je na na mestu današnjeg arheološkog parka, pored Crkve Lazarice, koja je bila i dvorska crkva građena od 1371. do 1378. godine u slavu rođenja Lazarevog sina, despota Stefana Lazarevića. Nakon stradanja u Kosovskom boju 1389.godine, kneginja Milica vlada zemljom zajedno sa sinom, koji prestonicu selu u Beograd, dok ona u pratnji monahinje Jefimije prelazi u manastir Ljubostinja kod Trstenika i nastavlja da živi kao monahinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (40)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama