MINISTARSTVO ŽIVOTNE SREDINE: Pirot dobija savremenu deponiju

J. Su.

14. 04. 2021. u 13:16

IZGRADNJA linije za odvajanje otpada u pirotskoj regionalnoj deponiji, vredna 270 miliona dinara je započeta, a danas je obišla i ministarka životne sredine Irena Vujović.

МИНИСТАРСТВО ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ:  Пирот добија савремену депонију

Foto V. Ćirić

Ministarstvo je za ovaj projekat izdvojilo 170 miliona dinara. Kada bude završena, Pirot će dobiti najmoderniji reciklažni centar u Srbiji.

- Linija za sekundarnu separaciju će odvajati otpad od plastike, kartona, papira od otpada koji nastaje od ostataka hrane ili trave - kazala je Vujović. - Ako bi se bar 15 odsto komunalnog otpada recikliralo, time bi se produžio vek deponije. To će biti od izuzetnog značaja, jer će se ovde dovoziti otpad iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada.

Ministarstvo je, kako je dodala, opredelilo i 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Knjaževcu, pa će i po završetku tog projekta, deo otpada iz Knjaževca, Soko Banje i Svrljiga takođe stizati do pirotske deponije.

- Iz IPA fondova planirana su ulaganja za primarnu separaciju otpada, a kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj ulaganje od 6,5 miliona evra za proširenje dvorišta deponije i kompostanu - istakla je ministarka Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)