"VAKCINA, NEGO ŠTA!" Dr Slobodan Popović, direktor šabačke bolnice o kovidu i vakcinaciji

V. Mitrić

13. 04. 2021. u 11:59

DR SLOBODAN Popović, v.d. direktor Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu poručuje da je „vakcina civilizacijska tekovina još od 18. Veka“, ističući da „kroz istoriju imamo primere da je upravo vakcina bila najefikasnije sredstvo protiv bolesti.“

ВАКЦИНА, НЕГО ШТА! Др Слободан Поповић, директор шабачке болнице о ковиду и вакцинацији

FOTO: OB Šabac

Dovoljno je, kaže ovaj ugledni lekar i menadžer u zdravstvu, samo da imamo u vidu “španske groznice” krajem Prvog svetskog rata.

-To je bio virus gripa koji je odneo 50 miliona života -priča dr Popović. - Više stradalih nego u Velikom ratu. Najmoćnije oružje protiv ovakvih ishoda, upravo je vakcina Vakcina protiv Kovida nije razvijena preko noći, što tvrde protivnici vakcinacije. Često se na pojedinim Internet portalima i društvenim mrežama mogu pročitati neutemeljene teze oko vakcina, a rezultat ovakvih dezinformacija može da bude opasan po društvo i u svetu i u Srbiji. Naime, kako dr Slobodan Popović naglašava, virus Korona prisutan je mnogo duže nego što to “antivakseri” pretpostavljaju i godinama unazad radi se na razvoju vakcine. Virus SARS–CoV–1 bio je među nama 2002. i 2004. godine. Tada su krenula istraživanja. Krenule su aktivnosti, pa je grupa naučnika počela da pravi vakcinu još tada. Tvrdnje pojedinaca da je klinička studija bila kratka nisu utemeljene. I onda je došao SARS–CoV–2. Pređen je značajan put u pravljenju vakcine, i tako mi danas imamo oružje protiv ove bolesti. O efikasnosti vakcine govori primer Izraela. Oni su vakcinisali 70 odsto populacije i vratili se normalnom životu .

Po rečima dr Popović, uslov da ljudi počnu da se vraćaju životu, i istinskom smislu, „ potrebno da se sa obe doze vakciniše između 2,5 i tri miliona ljudi“.

- Vakcina iako je efikasna nije potpuna zaštita-preciziora čelni čovek Opšte bolnice u Šapcu. - Ipak, garant je da usled eventualnog zaražavanja, neće doći do srednje teške i teške kliničke slike, odnosno oboleli neće završiti na respiratoru. Vakcinisanjem oni su isprovocirali imuni sistem i napravili antitela, te tako klinička slika ne može da bude ozbiljna. Od deset vakcinisanih devet će biti zaštićeno, a imuni sistem kod onog jednog neće moći da se izbori sa infekcijom. Biće bolestan, ali njegova bolest će biti toliko blaga, da će se lečiti maltene u kućnim uslovima. Sigurno je da neće doći u situaciju da ima tešku kliničku sliku. Treba da se vakcinišu svi, i zdravi, i oni koji su preležali infekciju, porodilje, a posebno hronični bolesnici kod kojih je imuni odgovor lošiji. A nakon vakcinacije i dalje je potrebno poštovati protivepidemijske mere: maska, distanca.

Kao posebno rizičnu grupa navodi onkološke pacijente, koje, takođe, savetuje da treba da se vakcinišu, „ ali tek kada završe sa terapijom i uz konsultaciju sa svojim izabranim lekarom, odnosno onkologom“.

Period kada je stabilan treba iskoristiti za vakcinaciju -smatra dr Popović. - Postoji dosta kriterijuma koji govore o trenutnom zdravstvenom statusu onkoloških pacijenata, poput analize krvne slike ili prošireni nalaz biohemije.

Srbija je, kako ističe, lider po broju prijavljenih za vakcinu i vakcinisanih.

-Sve ovo je rezultat posvećenosti, velikog angažovanja, ali i dobre diplomatske aktivnosti naše države, pre svega predsednika. Naša zemlja ima dovoljan broj vakcina, a krenula je i vakcinacija neprijavljenih preko eUprave. I u Šapcu naši sugrađani koji se nisu prijavili preko portala ili putem kol centra, imaju mogućnost bez zakazivanja da dođu na vakcinalni punkt. Već sledeće nedelje, u svakom gradu biće omogućena vakcinacija bez prijavljivanja i svaki grad imaće ovakav vakcinalni punkt. Poruka je jednostavna: ko bira da se ne vakciniše, odabrao je virus koji će ga sigurno jednom stići i zaraziti – zaključuje dr Slobodan Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK