KATAMARAN ČISTI SAVU I DUNAV: Studenti Mašinskog fakulteta rade protip broda

B.B.

06. 04. 2021. u 12:13

STUDENTI Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu, završili su projekat katamarana čija je namena prikupljanje smeća i drugog otpada u Savi i Dunavu.

КАТАМАРАН ЧИСТИ САВУ И ДУНАВ: Студенти Машинског факултета раде протип брода

mašinski fakultet

U toku je izrada prototipa broda. Osnova plovila je trup broda "Sava 1", koji se već uspešno pokazao na takmičenju u Sen Tropeu. Od 32 tima, brod naše ekipe "Confluence Belgrade", je zauzeo četvrto mesto u lakoj kategoriji i šesto u izdržljivosti.

Okupljeni u projektu "Sava eko", budući inženjeri brodgordanje su konstruisali katamaran na solarni pogon, čija je namena prikupljanje smeća i drugog otpada na vodenim površinama i priobalju.

- Znamo u kakvom su stanju naše reke, pa smo rešili da ponudimo rešenje - objašnjava Petar Karadžić, član tima. - Između dva broda treba da bude korpa koja će skupljati otpad sa reka i drugih vodenih površina. Brod ima elektromotor, upravlja se daljinski. Kamere su na krmi, a preko video-linka sa obale, pratimo šta se dešava. Elektromotor će se napajati iz solarne energije, koristeći solarne panele.

Studenti su završili trup broda, a sledi faza izrade ukrućenja i povezivanje. Plan je da se plovilo završi do leta i porine na Savi, a krajnji cilj je komercijalizacija projekta. Protip će biti dimenzija 2,54 puta 1,48 metara. Brod će imati i bateriju koja će služiti kao skladište i rezerva energije kada nema Sunca.

Projekat "Sava Eko" je dobra prilika za buduće brodograđevne inženjere da steknu iskustvo u projektovanju i izradi brodova s pogonom na solarni pogon, ali je to i finansijski veoma zahtevan zadatak. Projektovanje ovakvog broda zahteva i šire znanje iz elektronike, koja se ne obrađuje na osnovnim, niti na master studijama na Mašinskom fakultetu, u tim su uključene i kolege iz tima "Lab24" sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

U budućnosti tim planira izradu velikog plovila dimenzija 6 puta 2,5 metara, koji bi bio direktno upravljan od strane pilota. Takav poduhvat svakako donosi veće projektantske izazove, kao i finansijske, ali ovi mladi inženjeri su spremni da zajedno sa svojim profesorima ostvare i taj cilj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna