RAVNICA IZNEDRILA VELIKANE: Promovisana monografija o likovnom stvaralaštvu Vrbašana od 1900. do 2017.

Zoran Rajić

28. 03. 2021. u 08:38

LIKOVNO stvaralaštvo Vrbasa od 1900. do 2017. godine predstavljeno je u istoimenoj monografiji, koja je upravo promovisana u Gradskom muzeju Kulturnog centra (KC) u ovom gradu.

РАВНИЦА ИЗНЕДРИЛА ВЕЛИКАНЕ: Промовисана монографија о ликовном стваралаштву Врбашана од 1900. до 2017.

Likovna istorija u monografiji i muzeju / Foto G. D.

Autor monografije je vajar i slikar Ljubisav M. Srdanović, a koautori su istoričari umetnosti Miloš Arsić i Mile Ignjatović. Na 153 strane reprezentativnog izdanja predočeno je stvaralaštvo 94 umetnika, sa dva albuma-galerije, u kojima je izloženo 221 delo u fotografiji visoke rezolucije. Knjiga sadrži i 143 lične i dokumentarne fotografije i 1.200 ličnih i kataloških podataka.

- Čudo je kako je jedna provincijska kultura na početku prošlog veka iznedrila jednog Jožefa Pehana, koji je zapalio likovnu scenu ove sredine. Njemu se pridružio sin Adalbert - Bela, a potom vajar Eugen Kočiš iz Kucure, koji je završio Akademiju likovnih umetnosti u Zagrebu, u klasi Antuna Augustinčića. Tako je likovna istorija grada počela sa tri velika imena - rekao je Srdanović, koji je likovno obrazovanje sticao upravo kod profesora Bele Pehana.

MEĐU umetnicima koji su nastavili niz autor je pomenuo Ratka Šoća, Vojimira Dedeića, Svetislava Šljukića, Bogdana Bulajića i "svetski poznatu" Jelenu Bulajić.

- Vrbas je, od prvih umetničkih dometa Jožefa Pehana, bez umora i demotivisanosti, arterija umetnosti kroz koju protiču boja, mastilo, glina, olovke, razređivači... - istakla je dr Silvia Jelačić, slikarka i galeristkinja vrbaskog Gradskog muzeja.

OVA ustanova čuva kolekciju radova Jožefa Pehana, rodonačelnika likovne umetnosti u Vrbasu. Pehan (1875-1922) je jedan od najznačajnijih secesijskih slikara u Vojvodini na prekretnici vekova. Studirao je slikarstvo u Minhenu, na Bavarskoj umetničkoj akademiji i u čuvenoj privatnoj školi Šimona Hološija u Mađarskoj.

- Zadovoljstvo je setiti se nekih ljudi i njihovog doprinosa likovnom životu Vrbasa. Ovo su važni trenuci u istoriji kulture jednog grada, kad se od zaborava otima ono što bi, bez ovakvih knjiga, ostalo negde pogubljeno - kazao je književnik Miroslav Aleksić, recenzent monografije "Likovno stvaralaštvo Vrbasa od 1900. do 2017. godine".

OLIMP U RAVNICI

POVODOM objavljivanja monografije, u Likovnoj galeriji KC otvorena je retrospektivna izložba 30 umetnika sa isto toliko radova. Postavka je nazvana "Olimp u ravnici", kako je Vrbas "krstio" pesnik Gustav Krklec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna