DOMOVI ZA IZBEGLICE UPOLA CENE: U novoj zgradi u Vrbasu biće zbrinuto 14 porodica pristiglih pre 26 godina iz Hrvatske i BiH

Z. Rajić

18. 03. 2021. u 08:25

POČETKOM aprila u Vrbasu će početi izgradnja objekta sa 14 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH.

ДОМОВИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ УПОЛА ЦЕНЕ: У новој згради у Врбасу биће збринуто 14 породица пристиглих пре 26 година из Хрватске и БиХ

Foto M. Milović

To je dogovoreno ove sedmice na sastanku predstavnika lokalne samouprave sa finansijerima projekta i izvođačima radova. Predviđeno je da stanovi budu završeni za 280 dana.

- U novoj zgradi će trajni smeštaj dobiti porodice koje su u izbeglištvu 26 godina. S njima će biti zaključeni ugovori o zakupu stanova na šest meseci, posle čega će moći da ih otkupe po ceni upola nižoj od tržišne - predočila je Danijela Ilić, članica Opštinskog veća, zadužena za socijalna pitanja i izbegla i raseljena lica.

Za samce i porodice od dva člana stanovi će biti od 20 kvadratnih metara, a povećavaće se za po 10 kvadrata za svakog narednog člana domaćinstva.

PODRŠKA Predrag Rojević, Foto G. D.

- Za izgradnju stanova pola miliona evra odobrila je Banka za razvoj Saveta Evrope, a lokalna samouprava je obezbedila komunalno i infrastrukturno opremljen plac i preuzela obavezu parternog uređenja. Zgrada će urbanistički unaprediti i ulepšati naselje Vinogradi, preko mosta na Velikom bačkom kanalu, gde će biti podignuta - rekao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

KUĆE NA SELU

Za izbeglice u Vrbasu uskoro će biti obezbeđene i četiri seoske kuće. Za njihovu kupovinu biće bespovratno dodeljeno po 9.500 evra, a uz to i 1.500 evra za nabavku građevinskog materijala ili kućnih aparata i nameštaja. Konkurs je otvoren do 2. aprila.

Za izvođače radova odabrani su "Kej" iz Valjeva i "Jugogradnja" iz Beograda, s kojima je ugovore potpisala Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP), partner Komesarijata RS za izbeglice i migracije.

Krov nad glavom osigurava se kroz regionalni program Srbije, BiH, CG i Hrvatske, uz podršku UNHCR, OEBS i Banke za razvoj Saveta Evrope. Najveći donatori su EU i SAD, a finansijsku podršku pružaju i Turska i 12 evropskih država.

- S novih 14 stanova, u našoj sredini biće stambeno zbrinuta ukupno 91 izbeglička porodica. U prethodnom periodu smo izdvojili više od 100 miliona dinara za njihove domove i ekonomsko osnaživanje - istakao je zamenik predsednika opštine Vrbas Milan Glušac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!