TAMNA MRLJA SVETA: Sećanje na stradale u NATO bombardovanju u Valjevu

B. PUZOVIĆ

24. 03. 2021. u 15:47

POVODOM obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predstavnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije potpukovnik Saša Stojiljković, komandant ovdašnjeg garnizona, te načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević položili su cveće na spomenike poginulom pilotu Milenku Pavloviću i žrtvama u ratovima od 1990. do 1999. godine.

ТАМНА МРЉА СВЕТА: Сећање на страдале у НАТО бомбардовању у Ваљеву

Foto: GU Valjevo

U NATO bombardovanju 1999. godine poginuli su Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37), a povređeno je 50 žitelja Valjeva. Na Valjevo i okolinu palo je 215 bombi. Od toga, čak 150 bačeno je na fabriku “Krušik”. Na Maljenu, 6. aprila poginuli su potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić, a 4. maja 1999. godine na nebu iznad Valjeva pilot potpukovnik Milenko Pavlović. U bombardovanju je uništena zgrada SUP Valjevo, objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno pet stambenih zgrada, oštećeno više od 200 stanova i 50 kuća.

Foto: GU Valjevo

- Danas se sećamo ne tako davne prošlosti i događaja koji su bili i ostaće presedan u modernoj istoriji – rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. - Bombardovanje Srbije 1999. godine je tamna mrlja sveta, ali to nas ne sme zaustaviti da idemo dalje. Ali, moramo se uvek sećati svih žrtava, povređenih i svega onoga što je srušeno za vreme NATO agresije. Ono što je jako važno je da se moramo učiti na našim greškama i ne dozvoliti da na našim leđima u budućnosti osetimo greške drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZA KULTURU ČETIRI MILIONA: Opština Paraćin raspisala konkurs za izbor projekata