BESKUĆNICI BEZ DRUŽENJA: Korona otežava rad svratišta za odrasle u Novom Sadu

S. BAJIĆ

22. 03. 2021. u 12:25

KORONA je umnogome poremetila rad svratišta za beskućnike u Futoškoj ulici broj 46, ali i pored toga u toj ustanovi uspevaju da se izbore i organizuju aktivnosti zarad korisnika.

БЕСКУЋНИЦИ БЕЗ ДРУЖЕЊА: Корона отежава рад свратишта за одрасле у Новом Саду

Foto N. Karlić

Anđelka Vujanić, socijalna radnica u svratištu, kaže da su zbog bezbednosnih mera veoma smanjene mogućnosti boravka i druženja korisnika u svratištu, kao i da nema prostora za socijalni rad.

- U ovim uslovima, to je nemoguće - kaže Vujanićeva.

- Međutim, trudimo se da i pored svega toga uradimo šta možemo, da što više izađemo u susret našim korisnicima s obzirom na to da socijalnog rada u ovoj situaciji, nema.

Dnevno svratište posećuje između 30 i 35 beskućnika i, kako Vujanićeva potvrđuje, niko od njih nije inficiran koronom.

- Reč je o beskućnicima koji žive na ulici ili u nekim napuštenim ruševinama - kaže Vujanićeva.

POMOĆ

GRAĐANI svakodnevno u Svratište donose polovnu odeću i obuću, povremeno i konzerviranu hranu, a veliku podršku su imali i tokom vanrednog stanja.

- Naš posao je da im pružimo usluge socijalnog rada, da ostvare prava koja imaju. Sleduje im obrok, dva sendviča i topli napitak, omogućeno im je da se okupaju, obezbeđena su im sredstva za higijenu kao i garderoba, zahvaljujući donacijama naših sugrađana.

Po njenim rečima, bezbednosnih mera se striktno pridražavaju i zaposleni i korisnici svratišta.

- Ranije je bilo i okupljanja i druženja, sada samo dva korisnika uz maske i socijalne distance, mogu da borave u našem prostoru i to jedan čas. Svakodnevno razgovaramo o ponašanju i zaštiti tokom pandemije, ali i o načinu života naših korisnika, planovima za budućnost, sređivanju dokumenata... Cilj je da izađu iz situacije krajnjeg siromaštva i beskućništva - kaže Vujanićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede