ZELENA ZAVESA NA STAKLENOM ZIDU: Novi vlasnik zgrade bivšeg novosadskog Radničkog univerziteta predstavio idejno rešenje

Z. GRUMIĆ

17. 03. 2021. u 09:43

NOVOSADSKA Kompanija "Vega IT", koja je krajem minule godine kupila zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta (RU) u Novom Sadu za 5,3 miliona evra, juče je u prisustvu gradonačelnika Miloša Vučevića predstavila idejno rešenje za obnovu fasade te višespratnice izgorele u požaru 2000.

ЗЕЛЕНА ЗАВЕСА НА СТАКЛЕНОМ ЗИДУ: Нови власник зграде бившег новосадског Радничког универзитета представио идејно решење

Foto: Vega IT

Među ukupno četiri rada na konkursu odabrano je idejno rešenje novosadskog arhitektonskog studija "Kuzmanov end partners". Čestitajući "Vegi" i pobedniku konkursa, gradonačelnik Vučević je rekao da je zgrada RU, nekada jedan od simbola graditeljstva grada, protekle dve decenije bila svojevrsna opomena i teško sećanje na period propadanja.

SADA Zgrada Radničkog, Foto N. Karlić

- To nije samo građevinski objekat, već ima širi društveni značaj, snažnu simboliku - istakao je Vučević i izrazio uverenost da će predstojećom obnovom ta zgrada, koja je praktično gravitacioni centar Novog Sada, dobiti novi sjaj i da će ona biti simbol nove ere grada.

FIRMA STUDENATA FTN

GODIŠNjI rast od 30 odsto svrstava "Vegu IT" u najbrže rastuće tehnološke kompanije u regionu. To je potpuno domaća kompanija, koju su osnovali bivši studenti novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. - Kompanija već 13 godina uspešno posluje na tržištima Velike Britanije, Nemačke, Belgije i Holandije - navode u "Vegi".

Jedan od osnivača "Vege IT" i direktor te kompanije Saša Popović istakao je da su prilikom izbora najboljeg rešenja težili tome da se ona ističe ali da i ne štrči.

SAVREMENO Pobedničko rešenje, Foto N. Karlić

- Kad smo razmišljali o izgledu naše nove zgrade, želeli smo da ona bude savremena ali ujedno i bezvremenska - naglasio je Popović napomenuvši da su i ponuđena rešenja ostala tri arhitektonska biroa ("Zabriski studio" i "Remorker" iz Beograda i novosadski "Sintezis kvatro") zadovoljila očekivanja ali im se najviše dopalo ono koje je ponudio sugrađanin Lazar Kuzmanov sa svojom ekipom.

- Idejni koncept nove arhitekture "Palate Vega Radnički", kako je radni naziv projekta, jeste očuvanje identiteta objekta uz savremeno oblikovanu prepoznatljivost i korišćenje novih materijala.

Kako je dodao, fasada zgrade imaće prozračnu staklenu površinu i "zelenu zidnu zavesu".

U "Vegi" najavljuju da će obnova zgrade početi vrlo brzo, a grad će izgraditi infrastrukturu i urediti okolni prostor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)