KAPIJA U NOVOM RUHU: U dvorištu Akademije umetnosti nastavljena obnova objekata gradskog jezgra

Z. GRUMIĆ

18. 03. 2021. u 05:55

POD stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture (ZZSK) Grada Novog Sada nedavno su počeli konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi barokne kapije u dvorištu novosadske Akademije umetnosti, u starom gradskom jezgru.

КАПИЈА У НОВОМ РУХУ: У дворишту Академије уметности настављена обнова објеката градског језгра

Foto ZZSK

Detaljno uređivanje tog monumentalnog ali vrlo zapuštenog objekta u Ulici Đure Jakšića deo je višefazne obnove fasada, krovova i ostalih delova starih građevina, koja se odvija proteklih pet godina u sklopu pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine.

- Pripremni, izolatorski, zidarski, limarski, stolarski, molersko-farbarski i drugi radovi na obnovi tog objekta započeti su 1. marta, a rok za njihovo izvođenje je 90 radnih dana - preciziraju za "Novosti" nadležni u ZZSK.

BAROKNE KONTURE

NA masivno zidanoj kapiji sa polukružnim ulazom su jednostavni plitki pilastri, profilizani luk sa završcem.

Iznad je horizontalno postavljena ploča na kojoj su dominantne barokne konture. Drvena krila izvedena su letvama u karakterističnom slogu.

Ti radovi finansiraju se iz budžeta grada a vrednost im je 2,8 miliona dinara, sa porezom na dodatnu vrednost.

Zgrada, čije dvorište razdvaja zid na kojem je barokna kapija sa portom Nikolajevske crkve, adaptirana je 1964. godine po projektu Đorđa Tabakovića za potrebe Akademije umetnosti.

- Arhitekta se potrudio da i pored prilagođavanja zgrade novim potrebama, sačuva njen osnovni izgled tako da je na taj način očuvan osnovni korpus objekta iz 1841. godine - dodaju u ZZSK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata