BAŠTINA PREDAKA KAO TURISTIČKA ATRAKCIJA: Bački Monoštor primer očuvanja tradicije i starih zanata (FOTO)

J. L.

21. 03. 2021. u 13:42

U VOJVODINI sigurno nema sela koje je sačuvalo toliko starih zanata kao što je to učinio i svakodnevno čini Bački Monoštor.

БАШТИНА ПРЕДАКА КАО ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА: Бачки Моноштор пример очувања традиције и старих заната (ФОТО)

Foto: J. Lemajić

Kovač, čamdžija, pčelari, tvorci unikatnih predmeta od drveta, lavande ili pak lutaka u preponatljivoj šokačkoj nošnji samo su deo bogate tradicije „sela na sedam Dunava“ koja ne samo što se neguje, već je postala i prepoznatljivi turistički proizvod.

Foto: J. Lemajić

- Očuvanje tradicije, istorije i autentičnog duha jedne zajednice, jednog ruralnog područj je od izuzetnog značaja. Stari zanati moraju da budu deo turističke ponude u Vojvodini. Obilazeći mesta evidentno je da je više segmenata potrebno uvezati u jednu celinu, da imamo kompletan pristup, počev od podizanja turističkih kapaciteta, podrške starim zanatima, pa sve do posebne podrške ženskom preduzetništvu – poručio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam prilikom posete ovom selu na samoj granici sa Hrvatskom.

Foto: J. Lemajić

- Bački Monoštor je Vojvodina u malom, jer ga krasi multietničnost, ulaže u privredu i turizam, a samo područje Gornjeg Podunavlja je kapacitet od opšteg značaja, koji moramo svi zajedno da razvijamo.

Foto: J. Lemajić

Ivanišević je dodao da će sekretarijaz za nekoliko meseci krenuti u kampanju podrške turističkim organizacijama kako bi promovisale kompletnu turističku ponudu na svojoj teritoriji.

- Moramo mnogo bolje i agresivnije da radimo na internet marketingu. Onda treba ozbiljno razmišljati i o povećanju kapaciteta za smeštaja – ističe Ivanišević.

- Novi konkursi koje pripremamo biće namenjeni udruženjima građana, poljoprivrednim gazdinstvima i ženama preduzetnicama koje se bave starim tradicionalnim zanatima. Za žensko preduzetništvo biće 10 miliona, pet milina za tradicionalne i stare zanate i oko 20 miliona za nevladine organizacije i udruženja.

Porodica Periškić se pčelarstvom bavi decenijama unazad, prošle godine počeli su da sade i lavandu a sada planira izgradnju apri centra u kome bi se za terapiju koristile pčele. Za tu investiciju dobro bi im došla sredstva na konkursima koje najavljuje Sekretarijat za privredu i turizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna