ZBOG KORONE PRAZNIK OBELEŽILI SIMBOLIČNO: U Valjevu Dan grada u skladu sa epidemiološkim merama

B. PUZOVIĆ

20. 03. 2021. u 12:09

VALjEVO danas obeležava Dan grada, 20. mart, datum koji simbolizuje početak njegovog razvoja kao modernog, evropskog naselja.

ЗБОГ КОРОНЕ ПРАЗНИК ОБЕЛЕЖИЛИ СИМБОЛИЧНО: У Ваљеву Дан града у складу са епидемиолошким мерама

D.Krunić

Dan grada obeležava se simbolično, isticanjem zastava Valjeva i Srbije na ulicama, jer su izostale svečanosti i proslave zbog mera na suzbijanju korona virusa.

U zoru, 20. marta 1804. godine, ustaničke jedinice Valjevske nahije su posle višednevne opsade ušle u Valjevo, koje su Turci prethodne noći napustili. Dan slobode, koji je tada došao, predstavlja početak razvoja novovekovnog, savremenog Valjeva. Taj dan oslobođenja, 20. mart, koji je sada i zvanično Dan Valjeva, simbol je svih drugih oslobađanja i datum bez ideoloških i političkih hipoteka i slavi se od 2004. godine.

- Kroz svoju istoriju, Valjevo se suočavalo sa ratovima, bolestima i svakakvim stradanjima, ali smo uvek iz najtežih perioda izlazili jači i bolji i naš grad se još brže razvijao upravo posle najtežih godina – poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

- Veliku zahvalnost dugujemo precima koji su omogućili da danas živimo u slobodnoj i suverenoj Srbiji i Valjevu. Zahvalnost dugujemo i modernim ratnicima – lekarima, medicinskim tehničarima i svima koji rade u zdravstvu, ali i brojnim humanim ljudima koji pomažu da se izborimo sa pandemijom. Valjevo i Valjevci su i ovih godinu dana podneli veliku žrtvu, izgubili smo mnogo dragih ljudi i zbog svega pozivam sugrađane da se u što većem broju odazovu vakcinaciji protiv korona virusa.

Gojković je naglasio da je potrebno verovati lekarima i nauci, jer to je jedini način da se život što pre vrati u normalu. Podsetio je da se već sada radi na tome da Valjevo nakon korone postane jedan moderan, razvijen i zdrav grad.

- Valjevo će postati moderno, baš kakvo je bilo i nakon oslobođenja od Turaka u Prvom i Drugom srpskom ustanku – kaže gradonačelnik.

- Građani Valjeva treba u tome da pomognu, tako što će poštovati epidemiološke mere i što će se vakcinisati što pre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!