NA KOVID-FRONTU U SANATORIJUMU: "Crvena zona" u delu specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici

J. STOJKOVIĆ

13. 02. 2021. u 10:10

ODLUKA Ministarstva zdravlja od 29. juna prošle godine, da se deo kapaciteta Specijalne bolnice za plućne bolesti, koju u Surdulici i dalje svi zovu Sanatorijum, opredeli za lečenje kovid pacijenata se - sedam meseci kasnije - pokazala kao više nego opravdana.

НА КОВИД-ФРОНТУ У САНАТОРИЈУМУ: Црвена зона у делу специјалне болнице за плућне болести у Сурдулици

Foto J. Stojković

Jer, iako su za borbu protiv pandemije odvojena 63 kreveta, dok je ostatak ustanove ostao da radi u redovnom režimu - pružajući pomoć najtežim plućnim bolesnicima sa juga Srbije - iskustvo surduličkih lekara, koji inače brinu o više od 250.000 ljudi iz ovog dela zamlje, pokazalo se kao dragoceno u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Dr Slaviša Kostić, Foto J. Stojković

- Organizacijom bolnice u ova dva odvojena sistema smo smanjili pritisak na veće zdravstvene centre u okruženju, a to je bilo moguće samo uz maksimalno zalaganje svih zaposlenih, od kojih većina duže od pola godine ne zna za predah - kaže direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti dr Slaviša Kostić, naglašavajući i to da su se oni sa koronom suočili još pre zvaničnog ulaska u "crvenu zonu".

ISTORIJA

SPECIJALNU bolnicu za plućne bolesti u Surdulici je u avgustu 1924. otvorio lično kralj Aleksandar Karađorđević i dugo je bila namenjena lečenju tuberkoloznih pacijenata. Tokom poslednjih decenija, preovladavaju neke druge dijagnoze, a ustanova trenutno raspolaže sa stotinu bolesničkih postelja i ima isto toliko zaposlenih.

Foto J. Stojković

Inače, posle smirivanja situacije u septembru, nakratko su se vratili u redovan režim rada, ali je već u novembru bilo neophodno da se ponovo aktivira ovdašnji kovid deo. I, svi medicinari su podeljeni u dve grupe, za rad sa zaraženima i onima sa standardnim dijagnozama, pa se posle tri meseca - rotiraju.

- U drugom talasu epidemije, ovde smo imali ukupno 246, a tokom trećeg talasa, od 9. novembra, čak 343 pacijenta - precizira dr Kostić, naglašavajući da su sa teritorije Pčinjskog okruga, neretko, ovde lečene i čitave porodice, ali i veliki broj korisnika ovdašnjeg Doma za stare, sa pridruženim bolestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)