MAJSTOR NE LAŽE, VEĆ SAMO ODLAŽE: Kriza uverila Miroslava Miloševića iz Lapova da je svaki zanat "zlata vredan"

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 02. 2021. u 14:17

MAJSTOR Miroslav Milošević (61), rodom iz Brzana, lapovački zet, limarski zanat počeo je da uči od svog pokojnog oca Dobrice sa samo pet godina.

МАЈСТОР  НЕ ЛАЖЕ,  ВЕЋ САМО ОДЛАЖЕ: Криза уверила Мирослава Милошевића из Лапова да је сваки занат злата вредан

Foto privatna arhiva

Njegov prvi posao kao šegrta u očevoj kovačnici, koja je u to vreme bila jedna od najboljih u okruženju, bila su da prihvata crep koji su skidali sa krovova, kako bi majstori mogli da postave oluke, dodaju čekić i klešta, a nešto kasnije počeo je da savija četvrtasteoluke.

Prva samostalna rukotvorina bila je kofa za bunar, koju je napravio sa deset godina. Potom je završio za mašinbravara, pa se prekvalifikovao za mašinovođu, što je radio do penzije.

- Uporedo sam se, kao i moj otac, bavio limarskim, bravarskim, kovačkim i potkivačkim zanatom. U početku mi je bilo zanimljivo, a posle je bilo moranje, jer su stigli ćerka Dejana i sin Dejan koje sam morao da školujem. Pravio sam sve što može da se napravi od lima: kofe, korita, mačete, ograde, talandare, šporete, oluke, krovove, svećnjake za groblje... - nabraja majstor Miroslav.

NASAMARIO SINA

- SINA Dejana sam hteo da naučim limarskom zanatu. Morao sam, kao i sa svakim šegrtom, da se našalim sa njim. Dok smo skidali crepove s nekog krova, poslao sam ga da od kuće donese koleniku i mast da rastegnemo gredu. Baba mu je rekla da smo ga nasamarili - kaže majstor Miroslav.

Da je svaki zanat "zlata vredan", uverio se kada je naša zemlja prolazila kroz razne krize.

NASLEDNICI Unuk Boris i sestrić Stevan na krovu sa majstor Miroslavom

Foto privatna arhiva

Za dobre majstore uvek ima posla, gotovo nikad ga ne odbijaju, pa je tako nastala i izreka - "majstor nikad ne laže, on samo odlaže".

VEŠTINA Miroslav pravi šporete za etno-restorane, Foto privatna arhiva

Foto privatna arhiva

Miroslav i dalje majstoriše u svojoj limarskoj radionici. Pravi "sablje" na kojima se u restoranima servira meso s roštilja i delove za kazane. Pre desetak godina počeo je da pravi i multifunkcionalne šporete za etno-restorane. Jedini je majstor za njih u Šumadijskom okrugu. Najponosniji je na šporet u obliku lokomotive, koji je bio atrakcija na "Lapovačkom kotliću". Na njemu može da se sprema roštilj i suši meso, a dimi kao parna mašina.

- Sin Dejan je otišao u Švajcarsku. Zanat pokušavam da prenesem na unuka Borisa i sestrića Stevana, koje sam popeo na krov još kao trogodišnjake, kako bih ih oslobodio straha - kaže majstor Miroslav.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024