KRALJEVČANI IMAJU BROJNE MERE: Povećanje natliteta i pomoć porodicama sa više dece

G.Ć.

05. 02. 2021. u 18:26

KAO retko koji grad u okruženju, Kraljevo se u minule tri godine može pohvaliti povećanjem broja novorođenčadi.

КРАЉЕВЧАНИ ИМАЈУ БРОЈНЕ МЕРЕ: Повећање натлитета и помоћ породицама са више деце

Foto: Goran Šljivić

Prema rečima dr Milana Parezanovića, pomoćnika direktora OB „Studenica“ za internistički sektor, u porodilištu ove ustanove u 2018. na svet je došlo 1.190 novorođenčadi, 2019. rođeno je 1.210 beba, dok je prošle godine grad na Ibru postao bogatiji za 1.293 mališana.

- I početak ove godine trebalo bi da bude dobar predznak jer je u našem porodilištu tokom prošlog meseca na svet došlo 95 beba. Samo neka se ovaj trend nastavi – kaže dr Parezanović.

U cilju povećanja nataliteta, kraljevačka lokalna samouprava ulaže velike napore da pomogne ovdašnjim porodicama sa više dece, kao i onima koji planiraju da dobiju potomke. Tako je Kraljevo, kao član Pokreta za decu „Tri plus“, obezbedilo olakšice porodicama sa troje i više dece prilikom kupovine razne robe i korišćenje usluga.  Osim toga, porodicama sa više dece lokalna samouprava sa 30 odsto subvencioniše usluge ovdašnje „Toplane“ i „Čistoće“, a onima koji to pravo ne mogu da ostvare ponajviše zbog mesta gde stanuju, pomoći će sa jednokratnih 10.000 dinara.

- U toku jedne godine sa do 300.000 dinara pomažemo i porodice koje pokušavaju da vantelesnom oplodnjom postanu roditelji. Tu je i jednokratna pomoć nezaposlenim roditeljima, starateljima ili usvojiocima sa prebivalištem na teritoriji našeg grada – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. - Kako bi pomogli  sugrađanima da se ostvare kao roditelji, ali i da proširuju svoje porodice, nastavićemo da iznalazimo i nove načine da svaka naredna godina bude sve bogatija bebama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024