"KO NE PAMTI IZNOVA PREŽIVLJAVA" Sutra otvaranje izložbe u sećanje oktobarske tragedije u Kraljevu

S.BABOVIĆ

01. 02. 2021. u 10:49

IZLOŽBA kraljevačkog muzeja „Kultura sećanja: Ko ne pamti iznova preživljava“ otvara se sutra u 13 sati u velikoj sali Narodnog muzeja u Kruševcu.

КО НЕ ПАМТИ ИЗНОВА ПРЕЖИВЉАВА Сутра отварање изложбе у сећање октобарске трагедије у Краљеву

Foto: katalog, S.BABOVIĆ

Gostujuća izložba autorki Silvije Krejaković i Suzane Novčić obrađuje oktobarsku tragediju u Kraljevu 1941. godine, načinom na koji se pamti i seća ovog događaja, koji je kako navode organizatori, brutalno promenio istoriju grada, strukturu njegovog stanovništva, razarajući lične i porodične živote.

Iz sistematizovanih spiskova stradalih u Lageru, iz različitih krajeva nekadašnje kraljevine i iz drugih država, trudom kravlječkih kustosa, koji je objedinjen u elektronskoj bazi muzeja u ovom gradu, Mirjana Savić izdvojila je i u sklopu izložbe prikazala imena 17 žrtava sa teritorije Kruševca, od kojih je najstariji imao 49, a najmlađi 25 godina.

- Simboli prošlosti stalno se menjaju a time i nanovo postavljaju pitanje naše odgovornosti prema još uvek bliskoj prošlosti - predočavaju u muzeju.

Foto: katalog, S.BABOVIĆ

 

- Stoga je pravo polazište istraživanja kulture sećanja usidreno u samom događaju i prvom sloju zapamćenog mesta kraha humanosti, u traumatičnim sećanjima preživelih talaca. Drugi sloj istraživanja teme nađen je u sećanju posleratnih naraštaja, usvajanom neposredno u porodici i kroz javnu komemorativnu praksu.

Izložba je i rekonstrukcija odnosa realne, a dovoljno strahotne slike prošlosti, sačuvane u autentičnim svedočanstvima i načina na koji se trudilo da bude upamćena, od oblikovanja prostora na kojem se tragedija odigrala, umetničkih dela tim povodom nastalih, domitologizovane interpretacije samog istorijskogdogađaja.

Ova postavka zabeležila je niz gostovanja u zemlji i inostranstvu. U kruševačkom muzeju moći će da se pogleda do kraja februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!