BIO JE JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH JUGOSLOVENSKIH VAJARA: Povodom Dana Novog Sada omaž Jovanu Soldatoviću

J. S.

28. 01. 2021. u 19:38

POVODOM 1.februara, Dana Novog Sada u Muzeju grada biće priređena izložba o Jovanu Soldatoviću, jednom od najznačajnijih novosadskih, srpskih i jugoslovenskih vajara.

БИО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ВАЈАРА: Поводом Дана Новог Сада омаж Јовану Солдатовићу

Foto: Muzej Novog Sada

 

Novosadska javnost će imati priliku da vidi postavku „Jovan Soldatović: dela iz fonda Zavičajne galerije“, autorke dr Jelene Banjac, muzejske savetnice u Zbirci strane umetnosti ( Dunavska ulica br. 29) .Izložba će biti postavljena od 1. februara 2021. godine,a ulaz je besplatan za posetioce.

Soldatović je tokom duge i bogate umetničke karijere doživeo slavu i javno priznanje za svoj rad. Svoje stvaralaštvo je predstavio na 48 samostalnih izložbi kod nas i u svetu. Autor je blizu stotinu javnih spomenika širom nekadašnje države. Nagrađen je sa 24 odličja, među kojima su Nagrada Politike za likovnu umetnost (1958), Oktobarska nagrada Novog Sada (1962), Nagrada Oktobarskog salona u Beogradu (1970), Povelja grada Novog Sada (1981), Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1986) i Vukova nagrada (1999).

- Centralna tema stvaralaštva ovog eminentnog umetnika bio je čovek, a njegov skulptorski opus nosi duboko humanističku poruku, posvećenu dobrobiti, miru i blagostanju čoveka. Kao društveno aktivna ličnost, Soldatović je bio jedan od inicijatora transformacije Petrovaradinske tvrđave u koloniju umetnika 1953. godine i jedan je od osnivača Zavičajne galerije Muzeja grada Novog Sada- podsećaju iz Muzeja Grada Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)