ČELNICI ZRENJANINA SA PREDSTAVNICIMA EBRD: Poboljšanje energetske efiksnosti zgrada sa daljinskim grejanjem

B. Grujić

09. 01. 2021. u 08:20

ČELNICI Zrenjanina na onlajn sastanku sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), razmatrali su mogućnosti i ciljeve realizacije značajnog projekta u oblasti energetske efikasnosti u gradu Zrenjaninu.

ЧЕЛНИЦИ ЗРЕЊАНИНА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЕБРД: Побољшање енергетске ефиксности зграда са даљинским грејањем

Foto: Grad Zrenjanin

Istaknuto je da će EBRD, u saradnji sa gradom, ponuditi onima koji žive u zgradama kolektivnog stanovanja, koje imaju visoku potrošnju toplotne energije, da zamene krovne pokrivače, stolariju ili fasadu i time značajno povećaju energetsku efikasnost objekata, uz finansiranje projekta na osnovu projektovanih ušteda u potrošnji, bez povećanja cene grejanja. Realizacija, tj. otplata investicije bi se vršila u određenom periodu  

kroz uplatu računa za grejanje, koji se ne bi uvećavali.

Prioritet u realizaciji projekta imale bi zgrade sa potrošnjom od preko 130 kWh/m2 godišnje, jer se kod njih postižu najveće uštede, a koristi od realizacije bile bi višestruke, za stanare i za grad, od sanacije, produženja veka trajanja zgrada, smanjenja troškova održavanja zgrada i potrošnje energenata, povećanja vrednosti nekretnina, do vizuelnog efekta koji bi se dobio obnovom dotrajalih fasada.


U PLANU I DRUGI DEO
- Drugi deo projekta odnosi se na razmatranje mogućnosti implementacije solarno-termalnog postrojenja u sistem daljinskog grejanja u gradu, uz korišćenje različitih oblika obnovljive energije, solarne, biomase ili kroz neko hibridno rešenje - istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a