BITKA ZA VODOVOD U LIPARU: Selo kod Kule danima bilo bez vode, ali ne želi da distribuciju prepusti "Komunalcu"

Z. RAJIĆ

29. 12. 2020. u 16:50

U LIPARU, selu u opštini Kula, dogodile se se dve velike havarije na vodovodu, zbog čega su meštani na izmaku godine četiri dana bili bez vode. Vatrogasci iz komšijskog Ruskog Krstura su ih cisternom snabdevali vodom za higijenske potrebe i pojenje stoke, a vodu za piće su kupovali u prodavnicama.

БИТКА ЗА ВОДОВОД У ЛИПАРУ: Село код Куле данима било без воде, али не жели да дистрибуцију препусти Комуналцу

Popucale cevi ispod asfalta / Foto T. T.

Kvarove je otklonilo JKP "Komunalac" iz Kule, ali to nije popravilo odnose između MZ Lipar i ovog preduzeća, odnosno kulske lokalne samouprave, koji su zategnuti 2013, otkad Liparčani odbijaju da predaju vodovod "Komunalcu", strahujući da bi kasnije, privatizacijom JKP, njihove bunare i mrežu preuzeo neko ko bi nekontrolisano podigao cenu vode. Oni tvrde da su rukovodioci JKP i opštinski čelnici iskoristili havarije da ukažu kako MZ nije sposobna da sama upravlja vodovodom.

- Da je sistem otkazao u bilo kom drugom naselju u opštini, radilo bi se i danju i noću da ljudi dobiju vodu, a u Liparu su radnici "Komunalca" počinjali u 9 i završavali u 14 časova. Uz to su stalno postavljali pitanje ko će to da plati. Hteli su da ubede meštane da je problem u tome što vodovodom ne rukovodi JKP - rekao je član Saveta MZ Lipar i odbornik u SO Kula Slobodan Rajačić.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić kaže da su u Liparu najpre popucale stare vodovodne cevi ispod asfaltnog puta, a potom je otkazala automatika na jednom od dva bunara.

- Angažovana je privatna firma da razbije beton, a zatim je "Komunalac" povezao cevi. Za bunar je morala da se čeka oprema koju uvozi firma iz Novog Sada - objasnio je Miljanić.

Navodeći da se u liparskoj vodi početkom 2020. godine pojavila bakterija, Miljanić je kazao da se "jedna za drugom dešavaju havarije, koje pokazuju da MZ nema ni stručni ni finansijski kapacitet da upravlja vodovodom".

Rajačić napominje da MZ nije imala novca za održavanje vodovoda, jer selo godinama nije dobijalo ono što mu sleduje iz budžeta.

- Liparčani nisu uzimali novac iz opštinske kase, jer sve donedavno nisu podnosili plan njegovog utroška. Saniranje havarija neće morati da plate, jer im "Komunalac" neće fakturisati radove - rekao je Miljanić.

PLAĆA KO HOĆE

U LIPARU je cena vode bila upola manja nego u javnim komunalnim preduzećima u kulskoj opštini, a pre tri godine je dogovoreno da građani za vodu daju po 500 dinara svaka dva meseca.

- Odziv je najpre bio dobar, ali sada plaća svega 30-40 od oko 300 domaćinstava u selu. Od tih prihoda možemo da pokrijemo samo troškove analize vode i sitne popravke - kaže Rajačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!