OBNOVA MISTERIOZNOG ZAMKA: Opština Bajina Bašta raspisala tender za podizanje Solotnika

N.J.

25. 12. 2020. u 16:19

SREDNjOVEKOVNO utvrđenje Solotnik, tajnovito čak i za meštane okolnih sela, od očiju radoznalaca dobro skriveno na istočnim obroncima Tare, biće obnovljeno starinskim tehnikama gradnje.

ОБНОВА МИСТЕРИОЗНОГ ЗАМКА: Општина Бајина Башта расписала тендер за подизање Солотника

Foto: NP Tara

Opština Bajina Bašta raspisala je tender za rekonstrukciju misteriozne tvrđave, a projektom je neophodno osmisliti celokupnu obnovu zamka na osnovu malog broja pronađenih materijalnih ostataka.

- Prilikom izvođenja pripremnih radova potreban je stalni nadzor arheologa, a obnovu je potrebno izvršiti tako da se kružna kula i dvorana koriste za prezentaciju samog lokaliteta... S obzirom na veliku udaljenost od naselja, potrebno je obezbediti snabdevanje električnom energijom i vodom - deo je javnog poziva za rekonstrukciju zamka.

Foto: NP Tara

Pretpostavlja se da je Solotnik, koji se u istorijskim spisima nigde ne spominje, na stenovitom uzvišenju izgradio nepoznati vlastelin u vreme pada despotovine pod tursku vlast 1459. godine. Veruje se da je sazidan zbog zaštite rudnika soli i zlata u okolnim selima, kao i zbog obezbeđivanja puta od Višegrada ka Užicu. 

U neposrednoj blizini ima ostataka keltskih i rimljanskih naseobina, a u samom Solotnku arheološka istraživanja nikada nisu sprovedena. To u životu održava legendu, prema kojoj je negde uz tvrđavu zakopano blago, do danas neotkriveno. Izvesno je da bi građevinski radovi mogli otkriti materijalne ostatke iz vremena gradnje utvrđenja.

Pretpostavka je, da je još nedovršeni zamak osvojen, a da su branioci pobijeni ili odvedeni u roblje.

Foto: N.J.

Solotnik je danas odredište za avanturiste i ljubitelje prirode koji beže iz urbanizovanih delova Tare, a boravak na ovoj kamenoj litici nad vrelom Solotuše, jedinstven je doživljaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!