SUSRET DVE NAJVEĆE PLANETE: Ovde možete pratiti fenomen u svemiru

S.BABOVIĆ

21. 12. 2020. u 13:07

ASTRONOMSKO udruženje “Eureka“ iz Kruševca priprema „Jutjub“ prenos fenomena u svemiru koji će se dogoditi danas od 16 sati. Kruševački astornomi napominju da je u pitanju konjukcija, odnosno prividan susret nebeskih tela, a u ovom slučaju: dve najveće planete, Jupitera i Saturna.

СУСРЕТ ДВЕ НАЈВЕЋЕ ПЛАНЕТЕ: Овде можете пратити феномен у свемиру

Foto: AU Eureka

Reč je o „velikoj konjukciji“,koja je posebna iz više razloga, a jedan od njih je taj jer se poslednji put ovako blizak susret mogao posmatrati čak 1623.godine,u vreme Galileja, a planete će prividno biti na rastojanju od svega 0.1 stepen-kaže Zoran Tomić, iz AU „Eureka“.

- Prenos fenomena odnosno posmatranje kroz teleskop u kome će se obe planete videti u istom polju, deo je projekta „Online zanimljiva astronomija“, koji je podržao Centar za promociju nauke.

Na „Jutjub“ kanalu, putem kojeg se može pratiti ovaj fenomen, od 16 sati moći će da se isprati i predavanje. Moderator programa je Miloš Stanković, predsednik kruševačkog Udruženja, a gost pri posmatranju biće Vladimir Đošović, master astronomije i asistent na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu.

U slučaju oblačnosti, organizatori navode da će održati predavanje o fenomenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)