KVADRAT ZEMLJE DO 199 DINARA: Počinje eksproprijacija zemljišta za potrebe Moravskog koridora kroz Trstenik

S. BABOVIĆ

18. 12. 2020. u 08:25

EKSPROPRIJACIJA zemljišta za potrebe Moravskog koridora počela je u opštini Trstenik, kroz koju novi auto-put Pojate - Preljina prolazi dužinom od tačno 17,6 kilometara. Prema saznanjima "Novosti", ponuđena cena kreće se od 183 do 199 dinara po kvadratu.

КВАДРАТ ЗЕМЉЕ ДО 199 ДИНАРА: Почиње експропријација земљишта за потребе Моравског коридора кроз Трстеник

Foto arhiv Opštine

Milene Turk, predsednica opštine Trstenik, predočava da bi pripremne radnje u vezi sa radovima koji će uslediti na teritoriji Trstenika, trebalo da se završe do marta naredne godine.

- Koridor se već uveliko gradi na potezu Pojate - Kruševac, a na nama je da obezbedimo preduslove da se krene sa radovima i na našoj teritoriji - napominje Turk. - Poreska uprava je odredila projekciju cene zemljišta po kvadratu, na osnovu određenih kriterijuma, uključujući i cene eksproprijacije lokalnih samouprava u okruženju. Poljoprivrednici su zadovoljni ponudom.

U Kruševcu je tokom prošle godine izdato više od 2.000 rešenja o eksproprijaciji. Lokalna poreska uprava i u slučaju Trstenika daje procenu vrednosti kvadrata poljoprivrednog zemljišta, ali se posebno tretiraju i objekti koji su predmet postupka, zemljišta sa zasadima i parcele građevinskog rejona.

Radovi na prvom digitalnom auto-putu koji spaja Rasinski, Raški i Moravski okrug, kao i koridore 10 i 11, gradi se tačno godinu dana. Najsavremenija putna infrastruktura imaće 112 kilometara prolaziće kroz slivove Zapadne, Južne i Velike Morave, a pored Trstenika, i kroz Ćićevac, Kruševac, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

Za Trsteničane je posebno važno uređenje sliva Zapadne Morave, koja je u više navrata, a posebno tokom 2014, 2016. i 2019. godine plavila njihov kraj.

- Od izuzetnog nam je značaja regulacija reke, kako je predviđeno projektom koridora, jer je izlivanje ostavilo trajne posledice - kaže Milena Turk. - Sa trajnim rešenjem problema reka i pritoka zaštitiće se stanovništvo i poljoprivredne kulture i moći ćemo da kažemo da smo definitivno rešili problem sa poplavama.

GRADILIŠTA DUŽ RASINSKOG OKRUGA

NA teritoriji Rasinskog okruga trenutno se gradi most dugačak 496 metara kod Jovaničke reke u Ćićevcu, kamp-naselje za oko 1.400 radnika i deonice puta kod Kruševca - dva kilometra severne zaobilaznice. Trenutno je oko 450 radnika i 112 jedinica mehanizacije angažovano na izgradnji koridora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)

Goran

18.12.2020. 11:53

Šiptarima je plaćano po 10 evra dok od Bujanovca pa nadole jedva 3e po kvadratu moj je otac tužio opštinu i dobio na sudu ali kako su rekli novca nema pa eto ceka naplatu...