"LAZAREVA KOCKA" ZA SVU DECU: Bojan i Dušica Ristić iz Vranja izmislili novu igračku i oduševili lekare

J. STOJKOVIĆ

14. 12. 2020. u 08:13

ROĐENjE deteta i planiranje njegovog kasnijeg razvoja su inspirisali mladi bračni par iz Vranja da svom još malo, pa dvogodišnjem sinu Lazaru osmisle edukativnu igračku po kojoj su, u međuvremenu Bojan i Dušica Ristić već postali poznati, a pohvale im stižu i od lekara koji rade sa slepom decom.

ЛАЗАРЕВА КОЦКА ЗА СВУ ДЕЦУ: Бојан и Душица Ристић из Врања измислили нову играчку и одушевили лекаре

Bojan i Dušica Ristić / Foto privatna arhiva

Jer, "Lazareva kocka" su, zapravo, senzomotorne kockice za mališane uzrasta od jedne do tri godina, a služe za igru, upoznavanje sa predmetima, te razvijanje motorike prstiju i šake.

- Kocka je od drveta, sa raznim dodacima zakačenim na svaku stranu jer smo se trudili da bude što šarenija i zanimljivija deci kao krajnjim korisnicima - objašnjava Bojan i naglašava da su posebno brinulo o bezbednosti dece, koja su prirodno radoznala, pa je ovu igračku gotovo nemoguće pokvariti.

Gotovo svi elementi su pričvršćeni šrafovima, samo pet odsto ih je zalepljeno, pa delovi mogu da se skinu samo ako dođe do totalnog uništenja ili deformisanja, što je i za male "majstore" preveliki izazov.

"Lazareva kocka" / Foto J. S.

Ristić kaže i to da je na ideju došla njegova supruga koja je u obilju istih ili sličnih igračaka kojima je preplavljeno ovdašnje tržište za svog Lazara požalela nešto sasvim novo i neobično.

Posle projektovanja, osmislili su i proizvodni proces, pa im sada za ručnu izradu i pakovanje ne treba više od nekoliko sati.

Uostalom, Bojan je po obrazovanju inženjer tehnologije obrade drveta...

Ristići svoj nesvakidašnji proizvod plasiraju uglavnom posredstvom društvenih mreža, zadovoljni su kada im stignu fotografije mališana koje su uspeli da usreće.

Najsrećnijim ih čini saradnja sa tiflolozima - lekarima koji se bave slepom i slabovidom decom - pa njima često "Lazarevu kocku" i poklanjaju. Bravo!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće