DO SRCA KOPAONIKA ZA SAMO 13 MINUTA: U Brusu odmiče izgradnja infrastrukture za atraktivno povezivanje sa vrhom planine

S. BABOVIĆ

10. 12. 2020. u 08:52

PROTEKLE su gotovo dve decenije od prvih obećanja tadašnjih vladajućih struktura da će Brzeće kod Brusa gondolom biti povezano sa centrom Kopaonika i tim "putem" izaći iz kruga nedovoljno razvijenih turističkih mesta. Radovi su, međutim, tek sada u punom jeku i nadležni očekuju da će ovaj veliki posao biti završen do kraja godine.

ДО СРЦА КОПАОНИКА ЗА САМО 13 МИНУТА: У Брусу одмиче изградња инфраструктуре за атрактивно повезивање са врхом планине

Radovi na stanici u Brzeću/ Foto N. Miletić

Jer, u Brusu su privodi kraju izgradnja prilazne saobraćajnice, a prateća infrastruktura gondole koja će spojiti Brzeće i Mali Karaman na početnoj stanici podrazumeva većim parking-prostor koji se, zasad, prostire na oko 40 ari.

- U budućnosti planiramo i garažu, tim pre što smo u kratkom roku uspeli da obavimo eksproprijaciju parcela i obezbedimo službenost prolaza. Inače, tokom realizacije čitavog projekta smo imali odličnu saradnju i sa javnim preduzećem "Skijališta Srbije", i sa Ministarstvom turizma - ističe predsednik Opštine u Brusu Valentina Milosavljević.

Istovremeno, opštinski većnik Nenad Dobrodolac naglašava da je ovo ne samo najveća investicija na teritoriji ovdašnje lokalne samouprave, već i u srpski turizam uopšte, bar tokom nekoliko poslednjih godina. Kaže, dok su radile, dve žičare "Bela reka" su imale znatno skromniji kapacitet od ovog koji se očekuje, a kada su stale, turizam u podnožju planine je počeo da odumire...

- Kapacitet gondole će isprva biti 1.600 skijaša na sat. Ukupno 77 kabina će moći da primi po deset putnika, a do Malog Karamana koji je vazdušnom linijom udaljen tačno 3.741 metar će stizati za samo 13 minuta - najavio je nedavno direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ćika, napominjući i to da će u perspektivi maksimum transporta biti 2.600 skijaša za 60 minuta.

Vrednost investicije Vlade Srbije iznosi 27 miliona evra, sredstva su obezbeđena kod Evropske investicione banke, a za radove je zadužen konzorcijum koji predvodi firma "Lajtner AG".

RAČUNICA

BRZEĆE ima više od 10 hotela i - zajedno sa privatnim smeštajem - oko 5.000 ležajeva. Nalazi se na oko 1.000 metara nadmorske visine, a turistički radnici procenjuju da zbog prestanka rada nekih ugostiteljskih objekata lokalna samouprava u Brusu godišnje ostaje bez prihoda od najmanje nekoliko stotina hiljada evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!