DOSTA OBOLELIH MEDICINARA: Alarmantna situacija u Moravičkom okrugu – posebno teško u Ivanjici i Lučanima

V. I.

09. 12. 2020. u 13:34

U TREĆEM talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 98 osoba, od kojih je 67 iz Čačka, a ova crna lista u sredu je povećana za još tri osobe.

ДОСТА ОБОЛЕЛИХ МЕДИЦИНАРА: Алармантна ситуација у Моравичком округу – посебно тешко у Ивањици и Лучанима

Foto: V. Ilić

Naime, na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminulo je troje Čačana, starosne dobi 68, 70 i 71 godinu.


Na kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano 194 pacijenata, dva manje nego juče.

Proteklog dana primljeno je 18 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom. Bilo je 12 otpusta na kućno lečenje, kao i nekoliko prevoda u Plavu halu.
U respiratornom centru smešteno je 15 najtežih bolesnika. Sedmoro pacijenata sa izrazito teškom kliničkom slikom priključeno je na mehaničku ventilaciju.
U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice evidentirana su 263 pregled, dok ih je prethodnog dana bilo 310.

Veom teška epidemiološka situacija je u Lučanima, gde se za samo jedan dan pregleda i do 270 pacijenata, a od toga oko stotinu je prvih pregleda. Gotovo svakodnevno se testira oko 100 lica, a procenat pozitivnih je ogroman. Ono što zabrinjava jeste sve veći broj zaraženih medicinskih radnika, ali i dalje veoma neodgovorno ponašanje pojedinih građana.

- Potpuno smo desetkovani, jer je korona virusom zaraženo 12 medicinskih sestara i devet doktora. Sada, sve sa specijalistima imamo pet doktora u Domu zdravlja u Lučanima i pet lekara u Guči. Ako se ovako nastavi, plašim se da neće imati ko da leči ljude. Na dnevnom nivou u proseku je pozitivno oko 80 odsto testova, a broj pregleda i dalje je u porastu. Sa jedne strane imamo uplašeni narod koji dolazi u Dom zdravlja, a sa druge građane koji apsolutno ne poštuju mere izolacije, čak i oni kojima je potvrđen virus, a nemaju tešku kliničku sliku, šetaju i završavaju obaveze - rekla dr Danica Stefanović, direktorka Doma zdravalja u Lučanima.

Pacijenti iz ove opštine koji zahtevaju bolničko lečenje većinom su smešteni u Opštoj bolnici u Čačku, koja je prepuna, pa sedam pacijenata iz Lučana prima terapiju u dnevnoj bolnici u Guči.

Ništa bolje nije ni u Ivanjici, gde je od 150 testiranih njih 59 pozitivno. Među obolelima je i sedmoro dece školskog uzrasta.

- Od 1. novembra do danas registrovano je ukupno 850 inficiranih, trend pregleda u kovid ambulantama ove sedmice dostigo je maksimum i to je ukupno 425 na dnevnom nivou – kazala je direktorka ivanjičkog Doma zdravlja dr Jelena Stojković.
Prema njenim rečima, Specijalna bolnice je počela sa prijemom i u njoj se trenutno nalaze pacijenti iz Ivanjice sa lakšom kliničkom slikom, a u utorak je iz čačanske bolnice prebačeno pet pacijenata koji su u fazi regresije i njihovo izlečenje je izvesno.

- Imamo slučaj jednog mladića od 32 godine koji je iz bolnice u Čačku gde je bio priključen na invanzivnu ventilaciju, došlo do hitnog transporta u Beograd u bolnicu „Dr Dragiša Mišović – rekla je direktorka DZ u Ivanjici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!