„DECA U MAGLI“ Novi roman vranjskog doktora Srđana Tomića

J.S.

08. 12. 2020. u 08:59

U IZDANjU Udruženja književnika Vranja iz štampe je izašao novi, treći po redu roman svestranog vranjskog doktora Srđana Tomića.

„ДЕЦА У МАГЛИ“ Нови роман врањског доктора Срђана Томића

Foto: Arhiva

Reč je o knjizi „Deca u magli“ za koju izdavači kažu da pored  književne vrednosti ima i istorijsku i esejističku dimenziju. Radi se o odbrani Vranja 1915. godine od Bugara, kada su Vranje branila deca, gimnazijalci, ranjenici iz bolnice kao i starci, kopajući odbrambeni rov, šanac.


- O tome je pisala i Politika 14. oktobra 1936.godine i podsetila na taj zaboravljeni podvig dece, koja ipak nisu odbranila grad ali su ušli u istoriju. No sa podosta zakašnjenja autor ovog romana ih vaskrsava kroz svoje likove, koji su plod fatazmagorije samog autora, koji na književni način dočarava taj trenutak, ne vređajući nikog. Istorija pretočena u književno delo, u dobro književno delo – kaže  urednik Žikica Dimitrijević.

Dr Srđan Tomić, rođen 1961. godine u Vranju. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom gradu, a kasnije Medicinski fakultet, specijalizaciju iz dermatovenerologije i postdiplomske  u Nišu. Ovo je njegov treći roman, nakon izuzetno uspešnih i odlično prihvaćenih i od strane kritike i od strane publike romana „Buđenje usnulog“ i „Milosrdni anđeo“ . Bio je tokom profesionalne karijere upravnik Doma zdravlja u Bujanovcu i Doma zdravlja u Vranju. Eksterni je ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova. Jedan je od osnivača Prijemno Trijažnog Odeljenja ZC Vranje, Centra za prevenciju DZ Vranje, Savetovališta za mlade i Društva za borbu protiv raka.
Zanimljivo je da je osnivač  i šef orkestra "Veseli doktori", koji je svojom autorskom muzikom uspešno nastupao i pobeđivao na više republičkih i međunarodnih muzičkih festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna