SIJALICE ĆE GODIŠNJE UŠTEDETI 75 HILJADA EVRA: U Subotici zamenjena ulična rasveta

J.L.

04. 12. 2020. u 16:48

NA subotičkim ulicama počela je modernizacija javne rasvete koja bi trebalo da donese uštede od oko 75 hiljada evra godišnje.

СИЈАЛИЦЕ ЋЕ ГОДИШЊЕ УШТЕДЕТИ 75 ХИЉАДА ЕВРА: У Суботици замењена улична расвета

J. J. BALJAK

Grad Subotica realizovao projekat javno-privatnog partnerstva za uličnu rasvetu sa firmom iz Mađarske „Smart Enerdži Investment Kft", koja je finansirala celokupnu implementaciju projekta.

Novo osvetljenje ima duplo bolji kvalitet osvetljenosti, što je od izuzetnog značaja za bezbednost na ulicama, kako za pešake, tako i za vozače.

Garantovana ušteda električne energije je 72,82 odsto, a poboljšaće se energetska bezbednost i smanjiti emisija ugljen-dioksida za oko 8.300 tona godišnje, odnosno više od 107.900 tona za 13 godina.

Ovakav efekat smanjenja emisije ugljen-dioksida predstavlja poseban kuriozitet u vremenima povećanog aero zagađenja, u skladu sa svim preporukama.

- Grad Subotica ovim projektom ne ulazi u kreditno zaduženje i sva ugrađena oprema i sve primenjene mere se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo Gradu, bez naknade - izjavio je Obrad Tadić, direktor firme „Smart Enerdži Investment Kft“.

Prvi najznačajniji efekti su već ostvareni, a ogledaju se u tome što je u prethodnih pet meseci, koliko je trajala implementacija, eksploatacija efekata povećanja kvaliteta, ostvarena ušteda za energiju i održavanje projekata, bila bez naknade. To predstavlja dobar uvod za kvalitetno partnerstvo. Prepoznavanje javno-privatnog partnerstva i implementacija za svaki grad ili opštinu je istovremeno i ulaganje u budućnost

Ugrađeno je oko 12.900 svetiljki sa oko 270 sistema za uključivanje i isključivanje, a svaka od novih LED svetiljki trebalo bi da ima životni vek od 25 godina.

Po rečima gradonačelnika Stevana Bakića, ovim projektom je Subotica postala još jedan grad u našoj zemlji koji ima uličnu rasvetu prema propisanim evropskim standardima.

- Grad ne izdvaja nova sredstva, ali troškove koje imamo za javno osvetljenje možemo bolje da iskoristimo za druge važne segmente razvoja. Dobili smo značajno ulaganje u komunalnu javnu infrastrukturu, a da nismo izdvojili sredstva. Naprotiv, ovakav posao nam stvara uštede u odnosu na dosadašnje troškove - istakao je Bakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)