TRŽNI CENTAR "POJEO" KEDROVE: Nišlije ogorčene zbog seče drvoreda da bi se napravio ulaz u novi prodajni objekat

J. ĆOSIN

02. 12. 2020. u 10:15

ZBOG toga što je posečeno 13 stabala kedrova, koji su gotovo deceniju i po ukrašavali grad na Nišavi i bili izvor zdravlja, a početkom ove sedmice su nestali jer je na tom mestu predviđena izgradnja tržnog centra "Delta", Nišlije negoduju i žale zbog toga što nisu uspele da protestom stanu na put ovom, kako kažu, zločinu nad prirodom.

ТРЖНИ ЦЕНТАР ПОЈЕО КЕДРОВЕ: Нишлије огорчене због сече дрвореда да би се направио улаз у нови продајни објекат

Ni poruke nisu sačuvale stabla / Foto T. Tasić

- Da bi se napravio ulaz u tržni centar, ostali smo bez svih 13 kedrova i izgleda da nikoga nije briga za to što Nišlije imaju tri i po tone više smoga, prašine i ugljen-dioksida, u verovatno najzagađenijem gradu u Srbiji. Uzalud smo zelenim pismima dvaput obaveštavali gradonačelnika Draganu Sotirovski i molili je da zaštiti drvored, nije pomoglo ni to što je peticiju protiv ovakvog epiloga potpisalo čak 500 ljudi, pa se sada nadamo da će neko, ipak, morati da odgovara za ovo što se dogodilo - kaže ogorčena Nišlijka Tamara Milenković Kerković.

S druge strane, čelnici niške lokalne samouprave odgovaraju da je sve učinjeno u skladu sa planom koji baš na tom mestu predviđa ulaz u kompleks pod nazivom "Delta planet", čija je izgradnja u toku. Kao svojevrsnu kompenzaciju, najavljuju novih 140 sadnica - kada za to dođe vreme.

- Investitor je dužan da za svako posečeno drvo kupi pet novih. U ovom slučaju je JKP "Mediana" plaćena seča, te nabavka i sadnja novih stabala, čime je ispoštovana gradska odluka. Inače, ovaj deo grada će dobiti i nove sadnice topole - kaže gradski većnik resorno zadužen za investicije Nenad Stanković.

Objašnjava i to da je Urbanistički plan po kojem su se kedrovi našli na putu graditeljima novog tržnog centra usvojen još pre dve godine, pre nego što su neimari prionuli na posao. Sadašnja garnitura lokalne vlasti, ističe, samo sprovodi neke ranije odluke, a olakšavajuća okolnost može da bude i to što je kompanija "Delta" najavila da će, pored onoga na šta je obavezna po ugovoru, zelenilom oplemeniti i unutrašnjost budućeg kompleksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri