RASPISAN TENDER ZA REKONSTRUKCIJU ČETIRI PEŠAČKA MOSTA: Švajcarska podiže nivo zaštite od poplava u Paraćinu

Z.Rašić

19. 11. 2020. u 14:01

KAKO je i najavljeno, raspisan je međunarodni tender za rekonstrukciju četiri pešačka mosta na reci Crnici, kako bi se stepen bezbednosti od poplave podigao na još viši stepen nakon uređenja skoro jedanaest kilometara toka ove reke koja prolazi kod Paraćin.

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЧЕТИРИ ПЕШАЧКА МОСТА: Швајцарска подиже ниво заштите од поплава у Параћину

Foto: Z.Rašić

 Rekonstrukcija mostova podrazumeva rušenje starih i izgradnju novih prelaza preko reke koji će biti na višoj koti, odnosno uzdignutiji u odnosu na sadašnje barem metar. U pitanju su mostići kod Spomenika Branku Krsmanoviću, Hotela «Petrus», zgrade nekadašnjeg «Radio Paraćina» i kod takozvanog Diletovog mlinčeta.

Javni poziv je raspisao u ime donatora, Švajcarske konfederacije, Sekretarijat za ekonomske poslove Vlade Švajcarske (SEKO), jer je u pitanju projekat koji finansira ova evropska država  ukupne vrednosti 3,5 miliona evra za unapređenje zaštite od poplave i obnovu dve osmorazredne škole.

Foto: Z.Rašić

 

Aktuelni tender odnosi se samo na pešačke mostove koji imaju kompletiranu dokumentaciju, saznajemo od Vladimira Jankovića, v.d. načelnika Uprave za investicije i održivi razvoj opštine Paraćin. Ova uprava je pozvala domaće i međunarodne građevinske kompanije sa iskustvom u izgradnji i rehabilitacija mostova da podnesu svoju ponudu.

Do kraja godine, ili početkom naredne, sledi i tender za rekonstrukciju dva drumska mosta, u ulicama Kralja Petra Prvog i Dragoljuba Jovanovića, dok će tender za treći drumski most – a ukupno je sedam koji će biti sagrađeni – biti raspisan na kraju.

 Rekonstrukcija drumskih mostova je daleko zahtevnija od pešačkih, a celokupni posao bi trebalo da bude završen 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna