GRAD GAZDA A NE GAZDUJE: Bivša zgrada Doma kulture u Mišićevu kod Subotice već godinama neiskorišćena

J. LEMAJIĆ

04. 11. 2020. u 13:02

PROLAZEĆI kroz Mišićevo, malo subotičko selo, ne može a da se ne primeti velika zgrada krečena u belo.

ГРАД ГАЗДА А НЕ ГАЗДУЈЕ: Бивша зграда Дома културе у Мишићеву код Суботице већ годинама неискоришћена

Foto J. L.

Reč je o bivšoj zgradi Doma kulture koja je velikim delom prazna, dok se ceo administrativni život sela odvija u jednoj omanjoj prostoriji u kojoj su smeštene i pošta i mesna zajednica. Više od 750 kvadrata zjapi pusto, a prostor gde su smeštene dve službe je toliko mali da se njihovi poslovi praktično odvijaju za istim stolom.

Radnica pošte, koja je i predsednica Saveta MZ, i sekretarka mesne zajednice koja dva puta nedeljno dolazi iz Bajmoka, na skučenost su već i navikle ali je problem što je zbog epidemiološke situacije ograničen broj ljudi koji može da boravi u prostoriji. Tako dok neko plaća račune ili podiže penziju, ostali moraju da čekaju napolju i kisnu jer nikakve nadstrešnice i prilaza nema.

- U zgradi Doma kulture ima dovoljno prostora koji može da se sredi i da tu ima mesta i za mesnu zajednicu, i za čekaonicu za poštu, samu poštu, svečanu salu... Zgrada, koja je građena 1953. i bila je društvena svojina, sada je pripala Gradu Subotici, ali se njom još uvek ne gazduje - ističe Pero Šunjka, odbornik u Skupštini grada. - Iako je imovinsko-pravna služba preuzela zgradu, služba za izdavanje poslovnih prostora još uvek je nije stavila na spisak za izdavanje u zakup.

Bez škole i ambulante

MESNA zajednica nije profitabilna organizacija i ne može se tako posmatrati, tvrde meštani Mišićeva, ona je u službi građana i ona je mesto gde se mogu čuti predlozi i sugestije i zbog toga bi trebalo da ima adekvatan prostor.

- Nemamo ambulantu, ni vrtić, a i škola je nedavno zatvorena. Mladi nemaju gde da se okupe, držimo se u centru sela kada je lepo vreme i svi bi voleli kada bi imali gde da popijemo kafu i malo izađemo, da ne idemo uvek zbog toga u Bajmok ili Suboticu - kaže Vedrana Šunjka, predsednica Saveta MZ Mišićevo.

U selu postoji samo jedna prodavnica, smeštena u toj zgradi, ali ni njen vlasnik još uvek nije regulisao obaveze sa novim gazdom zgrade.

- Žena hoće da nastavi da radi i potpiše ugovor. Mogao bi da se otvori i neki ugostiteljski objekat, za šta već ima zainteresovanih. Tako da ne samo da bi selo živnulo, već bi se i punio budžet grada - dodaje Šunjka. - Zahvaljujući gradu letos smo dobili novi sanitarni čvor u zgradi, tako da postoje uslovi da se ona maksimalno iskoristi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti