NEKADAŠNJI SIMBOL TAČNOG VREMENA, DANAS MALO KASNI: Sat na katoličkoj crkvi u Vršcu ručno šteluju svaka tri meseca

J. J. BALjAK

31. 10. 2020. u 19:19

NEKADA je sat na rimokatoličkoj crkvi Svetog Gerharda u Vršcu bio najtačniji sat u gradu, prema kom su se svi građani orijentisali. Iako je star čak 157 godina, on i danas pokazuje tačno vreme, uz minimalne korekcije.

НЕКАДАШЊИ СИМБОЛ ТАЧНОГ ВРЕМЕНА, ДАНАС МАЛО КАСНИ: Сат на католичкој цркви у Вршцу ручно штелују свака три месеца

Foto: J.J.Baljak

Najveći značaj ovaj sat je imao u vreme starog Vršca, kada nisu sve kuće imale časovnike. Tada su se ljudi orijentisali isključivo na osnovu broja otkucaja malog i velikog crkvenog zvona, koji su se oglašavali na svakih 15 minuta.

Tačnije, veliko zvono je zvonilo samo kada je pun sat, a broj otkucaja je zavisio od toga koliko je sati. Jedino je u podne zvonjava trajala tri minuta.

-To je bio znak vinogradarima i ljudima koji su radili u polju da je vreme za pauzu i ručak – objašnjava župnik ove crkve Alen Palatinuš.

Do pre petnaestak godina, ovaj sat je morao svakodnevno ručno da se navija. Sada je on poluautomatizovan i digitalizovan, tako da sam podešava kazaljke čak i prilikom promene letnjeg i zimskog računanja vremena. I dalje se otkucaji čuju na svakih 15 minuta.

-Mašinerija starog sata, koji datira iz 1863. godine, kada je crkva izgrađena, više nije u funkciji. Jedino su kazaljke i poluge koje ih pokreću ostale iz tog perioda, pa zbog njihove istrošenosti sat sada povremeno kasni. Tačnije, na levom tornju kasni dva-tri minuta, a na desnom isto toliko žuri. Zato na svaka tri meseca moramo ručno da ih štelujemo – dodaje župnik.

Taj posao obavlja jedan njihov vernik. Po potrebi, on se penje u toranj, na visinu od oko 55 metara, i kroz vratanca koja se nalaze na satu, rukom podešava kazaljke sa spoljne strane.

A kada smo već kod podnevne zvonjave, treba istaći da sve katoličke crkve na svetu već duže od 500 godina tačno u podne zvone zbog Beograda i jednog događaja iz 1456. godine. Naime, tokom otomanske opsade našeg glavnog grada, papa Kalist III naredio je da se na taj način vernici širom planete svakodnevno pozivaju na molitvu za branioce Beograda od otomanske najezde. Kasnije se ta zvonjava pretvorila u proslavu hrišćanskog trijumfa. Papa nikada nije povukao tu naredbu, tako da i danas, čak i u Turskoj, zvona u podne zvone upravo iz tog razloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)