VANDALI HTELI DA ZAPALE CRKVU: Ponovo oskrnavljena bogomolja Svete Varvare na Reljinoj Gradini kod Novog Pazara

M. NIĆIFOROVIĆ

30. 10. 2020. u 06:33

CRKVA Svete Varvare na Reljinoj gradini kod Novog Pazara, ponovo je, najverovatnije pod okriljem noći, bila na meti zasad nepoznatih vandala koji su lomili prozore i unutrašnjost svetinje, a pokušali su i da, paleći ikone i druge crkvene relikvije, izazovu veći požar i zapale crkvu.

ВАНДАЛИ ХТЕЛИ ДА ЗАПАЛЕ ЦРКВУ: Поново оскрнављена богомоља Свете Варваре на Рељиној Градини код Новог Пазара

Palili ikone / Foto M. Nićiforović

Odlukom Vlade Srbije, crkva Svete Varvare proglašena je prošle godine za kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države. Bogomolja je još u fazi obnove i uskoro će joj biti vraćen originalni izgled, a meštani Lukocreva, Vareva, Jerke, Šavaca i drugih okolnih sela već nekoliko godina u njoj obavljaju verske obrede.

Otac Gavrilo, iguman manastira Đurđevi stupovi, koji rukovodi obnovom Svete Varvare, kaže da je šokiran drskošću vandala, ali da nije iznenađen, jer to nije prvi put.

- Grupa mladića iz susednih sela svojevremeno je macolom i metalnim štanglama lomila dragocene ostatke crkve. Pronađeni su i kažnjeni, ali ni to nije bilo dovoljno da se vandali okane svog suludog nauma da potpuno unište crkvu - kaže otac Gavrilo.

Kazao nam je i da je Sveta Varvara gotovo svake godine, bar po jednom, a ponekad i više puta, na meti vandala.

- Ovo je tipičan primer bahatosti, mržnje i verske netolerancije. Obavestili smo vladiku Teodosija, novopazarsku policiju i druge državne institucije. U petak će nas primiti i gradonačelnik Novog Pazara. Tražimo da vandali odmah budu pronađeni i kažnjeni, tražimo da se jednom za svagda zaštiti Sveta Varvara i vernicima da se omogući da se u njoj slobodno mole Bogu - naglašava otac Gavrilo.

Novopazarska policija nije se oglašavala ovim povodom, niti su u četvrtak mogla dobiti informacija dokle je stigla istraga.

Crkva Svete Varvare udaljena je od centra Novog Pazara pet kilometara. Deo je spomeničkog kompleksa u Starom Rasu. Podigao ju je oko 1579. godine episkop Simeon. Bila je sedište Raške episkopije i u njoj je stolovao mitropolit Maksim koji je 1656. izabran za patrijarha srpskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)