PETKOVIĆ OSUDIO UPAD: Očekujem od međunarodne zajednice da oštro reaguje na upad u domaćinstvo Vuksanovića

D.ZEČEVIĆ

27. 10. 2020. u 18:04

UPAD maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život naših sunarodnika južno od Ibra.

ПЕТКОВИЋ ОСУДИО УПАД: Очекујем од међународне заједнице да оштро реагује на упад у домаћинство Вуксановића

Foto Tanjug

Podsećam da Srbi na Kosovu i Metohiji godinama traže formiranje opštine Prilužje-Plemetina, kako bi naši sunarodnici u selima na potezu od Kosovske Mitrovice do Prištine bili u stanju da se na institucionalni način zaštite od lopova i nasilnika, i smatram da je vreme da se to pitanje reaktuelizuje.

-Ovo se između ostalog navodi u današnjem saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića  i dodaje da napadi na imovinu Srba, na srpske crkve i pokušaji kidnapovanja srpske dece jesu bez ikakve sumnje deo organizovane kampanje zastrašivanja našeg naroda, sa ciljem da se on, ovakvim perfidnim sredstvima tihog etničkog čišćenja, otera sa svojih ognjišta. 

- Očekujem od međunarodne zajednice da oštro reaguje kako bi primorala Prištinu da svim žiteljima Kosova i Metohije garantuje jednako pravo na bezbedan život, a o ovom i svim ostalim incidentima u prethodnom periodu informisaćemo u Briselu i Evropsku uniju, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine-zaključuje se  u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića povodom jutrošnje pljačke doaćinstva Veljka Vuksanovića iz sela Plemetine kod Obilića.

Pljačka se prema saznanjima Novosti dogodila  u jutarnjim satima, oko tri sata posle ponoći kada je iz domaćinsta Vuksanovića ukradena poljoprivredna mehanizacija, akumulatori sa trktora, jedna tona nafte,motorna testera, aparat za varenje i niz drugih poljoprivrednih alatki,Inače, pljačke sprskeimovine uovom delu kosmeta u opštini Oblić konstantne su a predstavncii Srba ističu da su izgubili poverenje u kosovsku policiju koja po pravil, do sada nije rasvetlila ni jedna jedini slučaj.

Inače, u opštini Obilić na cetrlanom delu Kosova živi oko dve hiljade Srba, od kojih je najviše u Plemtini gde je nastanjeno njih oko hiljadu, dok Srba u ovoj opštini ima još u Babinom Mostu,Crkvenoj vodici... dok ih je do 1999 godine bilo oko osam hiljada...

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu