NAUČNI SKUP U LESKOVCU: Kulturno-istorijska baština juga Srbije

I. M.

15. 10. 2020. u 14:44

DVODNEVNI bijenalni naučni skup „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“ koji se, u četvrtak i petak, po 18. put održava u leskovačkom Narodnom muzeju i ovoga puta donosi prezentacije stručnih radova i rezultate istraživanja, proučavanja i naučnu valorizaciju kulturno-istorijske baštine Leskovca i njegove okoline.

НАУЧНИ СКУП У ЛЕСКОВЦУ: Културно-историјска баштина југа Србије

Foto: I.Mitić

Na njemu se promoviše i 60. sveska „Leskovačkog zbornika“ sa kojom je ovaj časopis stekao status od nacionalnog značaja. U njegovim sveskama se redovno objavljuju sva naučna saopštenja, rezultati naučnih istraživanja i stručni radovi sa skupa eminentnih istoričara, muzeologa i kulturologa. Tako naučni skup i „Leskovački zbornik“ u sinergiji vrše svoju kulturnu i naučnu misiju u ovom delu Srbije.

Kao multidisciplinarni časopis „Leskovački zbornik“ posvećen je proučavanju tema od najvećeg značaja za leskovački kraj i jug Srbije. Njegov uticaj se ogleda i u 60 godina kontinuiranog izlaženja.

Kada se pojavio bio je prvi časopis koji izdaje neki muzej van Beograda. „Leskovački zbornik“ je dao ogroman doprinos naučnom sagledavanju života Leskovca i njegove šire okoline. Prema ocenama struke, on je sve vreme uspevao da bude naučan, informativan, analitičan i aktuelan.

Organizatori naučnog skupa su Narodni muzej u Leskovcu, Institut za savremenu istoriju iz Beograda i niški ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna