PRVA TAKVA USTANOVA U VOJVODINI: Deset godina Regionalnog centra za stručno usavršavanje u Kikindi

R. Šegrt

09. 10. 2020. u 23:57

KADA je pre deset godina u Kikindi otvoren Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju bio je prva takva ustanova u Vojvodini i jedan od nekoliko u Srbiji.

ПРВА ТАКВА УСТАНОВА У ВОЈВОДИНИ: Десет година Регионалног центра за стручно усавршавање у Кикинди

Foto: R.Šegrt

Sada mrežu čini 12 centara u zemlji. Kikinda je dobila takvu mogućnost odlukom Ministarstva prosvete, a u konkurenciji velikog broja gradova. Podršku je pružila Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, koja je odobrila sredstva za rekonstrukciju zgrade u centru grada kojoj je smešten centar.

- U početku je bilo svega nekoliko akreditovanih programa, a oko 1.000 prosvetnih radnika iz Kikinde i celog Banata dobilo je najsavremenije uslove za stručno usavrašavnje koje je postal zakonska obaveza. Danas organizujemo akreditovane programe u Kikindi, ali i širomSrbije. Seminare pohađaju nastavnici iz čitave Vojvodine. Prošle godine dobili smo akreditaciju za realizaciju seminara namenjenih zaposlenima u državnim organima. Više od 100 nastavnika, kao stalni saradnici,  učestvuju u akreditaciji programa  - navodi direktor Dejan Karanović.

Foto: R.Šegrt

Naučni park Centra za stručno usavršavanje

Nastavnici iz Kikinde imaju privilegiju jer su sredstva u budžetu Kikinde odvojena za njihovo obavezno stručno usavršavanje. Centar je uveo praksu okupljanja direktora škola i tematskih predavanja uz saradnju sa nadležnim državnim institucijama, a učestvuje i u projektima sa udruženjima građana, institucija u gradu i državi. Zahvaljujući Naučnom klubu i Parku nauke radi se na promociji nauke i novih tehnologija.

- Centar u Kikindi izdvaja se kreativnošću, vizonarstvom i praćenjem aktuelnosti i novina čini ih najdostupnijim svim nastavnicima, direktorima, stručnim saradnicima, sekretarima i ostalim akterima u obrazovanju – smatra Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave u Zrenjanu i član Upravnog odbora Centra za stručno usavršavanje u Kikindi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!