BEOGRAD NEGUJE VUKOV DUH: Uručene Vukove nagrade za nauku i kulturu

V.Mitrić

09. 10. 2020. u 16:02

U Beogradu su juče uručene nagrade za nauku i umetnost Vukove zadužbine za prošlu godinu.

БЕОГРАД НЕГУЈЕ ВУКОВ ДУХ: Уручене Вукове награде за науку и културу

Foto Z. Jovanović

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici našeg grada Loznica,koje je predvodio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, rečeno nam je u Gradskoj upravi u Loznici, koja podržava i pomaže dodeljivanje ovih nagrada.

Nagradu za nauku Vukove zadužbine dobio je pisac Zoran Živković za knjigu „Mediteranski svetionik – Mediteranski svet u srpskoj književnosti“, u izdanju Matice srpske Novi Sad i Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Podgorica. Nagradu za umetnost dobio  Stanko Kostić umetnik fotografije iz Beograda, član ULUPUDS – a, za izložbu „Priče u vodenici“ održanoj u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) koja je predstavljena u proleće prošle godine.

U ime Zadužbine, laureate i goste je pozdravio predsednik Upravnog odbora ove institucije, profesor dr Boško Suvajdžić, koji je, zajedno sa Ljubinkom Đokićem, pomoćnikom gradonačelnika Loznice, uručio nagrade.

Foto: V. Mitrić

Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznica

Đokić je preneo zadovoljstvo što se u našoj prestonici neguje duh Vukovog dela čemu je doprinelo potpisivanje protokola  između grada Loznice i Vukove zadužbine u 2011. godini. Taj protokol, kaže,  ima podsticajni značaj na realizaciji programa Vukove zadužbine u sferi nauke i umetnosti za šta se iz Loznice doniraju sredstva vrhunskim naučnim i umetničkim vrednostima koje otkrivaju i danas verno odslikavaju raskošni trag Vukovog dela.

O nagrađenim delima govorili su dopisni član SANU i predsednik Odbora za nauku profesor dr Slobodan Grubačić, dopisni član SANU i predsednik odbora za umetnost profosor dr Svetislav Božić, rođeni Lozničanin, i istoričar umetnosti dr Dušan Milovanović.

U umetničkom delu programa nastupio je Dragan Mladenović – Šekspir, izvodeći srpske narodne pesme iz primorskih krajeva koje je zabeležio Vuk Karadžić.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju