ZAŠTITNIK GRAĐANA: Grad Sombor odgovoran za pucanje ringišpila

Tanjug

01. 10. 2020. u 21:51

ZAŠTITNIK građana utvrdio je propuste Grada Sombora u slučaju pucanja ringišpila u obližnjem selu Kolut zbog kojih je u julu povređeno osmoro dece.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА: Град Сомбор одговоран за пуцање рингишпила

Mesto gde je bio ringišpil / Foto J. Bekić

Do nesreće je, kako se navodi u saopštenju, došlo jer Grad u aktima nije predvideo načine pribavljanja odobrenja i sankcije za zabavne parkove na privatnim površinama, navodi se u saopštenju Zaštitnika i dodaje da upravo zato deca u Kolutu nisu imala dovoljnu zašitu.

Grad Sombor je, kako je utvrdio Zaštinik, učinio propust, jer su odlukama propisani samo uslovi i postupak za pribavljanje odobrenja za postavljanje objekata na javnim površinama kao i sankcije za sve koji ga nemaju.

Grad nije propisao ni ovlašćenja inspekcije i komunalne policije da kontrolišu privremeno postavljanje objekata na površinama čiji je vlasnik pravno ili fizičko lice, utvrdio je Zaštitnik.

Zbog propusta Grada, deca su zaštićena samo kada se zabavni parkovi postavljaju na javnoj površini, dok angažovanje i briga nadležnih za bezbednost dece izostaje kada se objekti i uređaji postavljaju na površini čiji je vlasnik fizičko ili pravno lice, kao što je to bilo u Kolutu, navodi se u saopštenju.

Zamenica Zaštitnika građana Jelena Stojanović najavila je da će Sektor za prava deteta dodatno vršiti kontrolu javnih i privatnih površina na kojima su deca izložena mogućem povređivanju, bilo da su u pitanju igrališta, otvoreni gradski parkovi ili mesta sa objektima za zabavu.

Pozvala je građane da Zaštitniku ukažu na sva mesta koja mogu biti potencijalna opasnost za povređivanje dece.

Zaštitnik je, kako se navodi, dao rok od 30 dana Gradu Somboru da ispravi propuste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)