VELIKA ZAINTERESOVANOST PARAĆINACA ZA PREVENTIVU: Za tri sata vakcinisalo se 118 osoba

Z.Rašić

01. 10. 2020. u 18:21

U CENTRALNOM Domu zdravlja u Paraćinu za prva tri sata vakcinisanja protiv gripa utrošeno je čak 118 od 2.400 prispelih doza, što govori o velikom interesovanju stanovnika tog grada da se prevencijom bore protiv ove zarazne bolesti.

ВЕЛИКА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ПАРАЋИНАЦА ЗА ПРЕВЕНТИВУ: За три сата вакцинисало се 118 особа

Foto: Z.Rašić

Uz nalog izabranog lekara, vakcina se daje u jednoj dozi, a štiti od četiri soja virusa gripa i odgovara preporuci Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i preporuci EU za sezonu 2020/2021, saznajemo od načelnice Službe opšte medicine, dr Ivane Marjanović.

- Zbog čestih promena u antigenskoj strukturi kod virusa gripa, svake godine se sre}emo sa novim, drugačijim tipom virusa, tako da je potrebno vakcinisati se jednom godi{we. Grip je izrazito sezonskog karaktera, javqa se u zimskim mesecima i to najčešće od januara do marta.

Inkubacija je kratka, jedan do tri dana. Bolest počinje naglo, dominira opšta simtomatologija  - povišena temperatura, jeza, drhtavica, bolovi u mišićima, a prisutna je i respiratorna simtomatologija, zapušen nos, kijavica, grebawe u grlu, kašalj– podse}a dr Marjanović.

Foto: Z.Rašić

 

Dodaje da grip traje nedelju dana ako se ne komplikuje, a moguće komplikacije su upala pluća, zatim upala uha i sinusa.

 Nakon što primi vakcinu, osoba sti~e imunitet za dve do tri nedeqe. Efikasnost vakcine nije sto posto, ali i ako se desi da vakcinisana osoba oboli, klinička slika će biti blaža i redukuje se mogućnost nastanka komplikacija.

 Dr Marjanović podseća da vakcinu protiv sezonskog gripa mogu da prime sve odrasle osobe, naro~ito se preporučuje starijima od 65, hroničnim bolesnicima, posebno obolelim od bolesti respiratornog i kardiovaskularnog sistema, dijabetičari, zatim osobama koje borave i rade u velikim kolektivima, zdravstvenim radnicima i svima u sistemu socijalne zaštite.

 Ipak, ima onih koji ne smeju da prime ovu vakcinu. Kontraindikacije su alergije na jaja, pileće proteine, gentamicin i sva stanja akutne infekcije praćena povišenom temperaturom, kada treba sačekati da bolest prođe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKAZIVANJE NA ZNAČAJ PREVENCIJE BOLESTI: I ovog vikenda pregledi u zdravstvenim ustanovama