STERIJINA PESMA KAO MARSELJEZA: Ustaj, ustaj, Srbine!

J. J.

28. 09. 2020. u 18:50

PESMA Jovana Sterije Popovića – "Ustaj, ustaj, Srbine", za Srbe u Ugarskoj je tokom Mađarske bune 1848. godine bila nešto poput francuske Marseljeze.

СТЕРИЈИНА ПЕСМА КАО МАРСЕЉЕЗА: Устај, устај, Србине!

Foto: TO Vršac

Kličući te stihove, vojnici, zanatlije i seljaci ohrabreni su išli u borbe protiv nadmoćnijih Mađara, odlučni da se izbore za svoju slobodu.

Jakov Ignjatović je u svojim memoarima zapisao da su dane uoči i posle Uskrsa te godine obeležili nemiri u mnogim vojvođanskim mestima, kao i agitacija za zakazanu narodnu skupštinu u Novom Sadu.

- Narod kipti, po gradu šetaju naoružani Srbijanci i seljaci u sremskom odelu, a svuda se čuje "Ustaj, ustaj, Srbine, ustaj na oružje!" – zapisao je Ignjatović.

Jedna od takvih bitaka odigrala se na Petrovdan, u blizini Vršca, Sterijinog rodnog grada.

Nošeni njegovim rečima, srpski dobrovoljci, ulogoreni u Alibunaru, krenuli su, mimo vrhovne komande, da oslobode okupirani Vršac, ali i da se osvete za bezrazložno masovno ubistvo seljaka u obližnjem Vlajkovcu.

Međutim, bili su pokoreni neposredno pred ulaz u grad, na mestu nekadašnjeg sela Keveriš, gde je, usred atara, stajala samo stara crkva posvećena letnjem svetom Nikoli.

Povlačeći se, nekolicina srpskih vojnika se sakrila unutra, ali ih je mađarska elitna vojska – husari, pronašla i masakrirala, a crkvu granatama sravnila sa zemljom.

Kao sećanje na taj događaj, Vrščani su prošlog leta počeli da grade potpuno novu crkvu na temeljima stare svetinje.

Kada bude završena, u njoj će se svakog Petrovdana održavati pomen na stradale vojnike.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda