KORONA VIRUS U SEMBERIJI: Infekcija u padu

V. Mitrić

04. 09. 2020. u 20:54

U KOVID-BOLNICI u Bijeljini trenutno se nalaze četiri pacijenta sa srednje teškom kliničkom slikom, ali niko od njih nije životno ugrožen, saopšteno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

КОРОНА ВИРУС У СЕМБЕРИЈИ: Инфекција у паду

Foto: V. Mitrić

Epidemiolog Aleksandra Radojčić iz Bolnice „Sveti Vračevi“ istakla je da je primetno smanjenje broja obolelih od virusa korona koji su hospitalizovani, ali da ne treba zanemariti činjenicu da je od početka pandemije na području Semberije od komplikacija prouzrokovanih kovidom-19 preminulo 15 ljudi.

- Danas u kovid-bolnici imamo četiri pacijenta, dok ih je, recimo, 27. jula bilo smešteno 44. Broj hospitalizovanih osoba se smanjuje, ali to nije razlog za opuštanje. Školska godina je počela i ne znamo u kom smeru će se razvijati epidemiološka situacija – upozorila je Radojčićeva.

Prema rečima epidemiologa Mladena Grujičića iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, pod stručnim nadzorom nalazi se 169 pacijenata.

- Trenutno zaraženih na području grada Bijeljina je 68 osoba. Od početka pandemije pod nadzorom smo imali 3.532 pacijenata a iz nadzora je otpušteno 3.363 osobe. Dom zdravlja uzeo je uzorke za testiranje od ukupno 1.511 lica, a tokom narednih 48 časova očekujemo još 17 rezultata – dodao je Grujičić.

Predsednici aktiva osnovnih i srednjih škola regije Semberija istakli su da se poštuju sve mere nadležnog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kada je reč o zaštiti od virusa korona u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Štab je zaključio da će školama, u skladu sa mogućnostima Gradske uprave, u narednom periodu biti dostavljen dodatni broj zaštitnih maski.

Današnjem sastanku prisustvovala je i predsednikGradske izborne komisije Dijana Savić Božić, koja je ukazala na problem obezbeđivanja velikog broja dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski, vizira, toplomera i druge opreme koju će u vreme održavanja predstojećih lokalnih izbora morati da poseduje svaki birački odbor.

- Za sprovođenje izbornog procesa na području Semberije biće zaduženo oko 8.000 ljudi, a Centralna izborna komisija BiH dostavila je duži spisakzaštitneopreme za čiju nabavku su potrebna ogromna finansijska sredstva. Vrlo brzo ćemo morati da razasnimo da li će novac za ove potrebe morati da izdvajaju lokalne zajednice ili će on biti odobren na nivou BiH – zaključila je Božićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKAZIVANJE NA ZNAČAJ PREVENCIJE BOLESTI: I ovog vikenda pregledi u zdravstvenim ustanovama