LESKOVAC PRVI U SRBIJI: Dobija sistem za upravljanje otpadnim vodama, postrojenja će se napajati energijom iz biogasa

I. Mitić

04. 09. 2020. u 15:31

GRAD na Veternici biće prvi u Srbiji koji će dobiti sistem za upravljanje otpadnim vodama po najvišim evropskim standardima.

ЛЕСКОВАЦ ПРВИ У СРБИЈИ: Добија систем за управљање отпадним водама, постројења ће се напајати енергијом из биогаса

Foto: I. Mitić

Pored linije vode Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda(CPPOV), čija je izgradnja završena uz pomoć donacije Evropske unije od 10,4 miliona evra, država u liniju mulja na ovom postrojenju i novi glavni gradski kolektor ulaže još skoro milijardu dinara.

Radovi na oba projekta privode se kraju, a onda će uslediti višemesečni probni rad pre nego što, do kraja sledeće godine, ceo sistem ne počne da funkcioniše onako kako je planirano. Procenat okončanih radova na liniji mulja je veći od 90 odsto, a radnicima je preostalo da izgrade saobraćajnice i parterno urede takozvanu drugu fazu CPPOV. Završeno je ispitivanje dva digestora mulja, izgradnja rezervoara biogasa, svih cevnih veza i povezivanje sa linijom vode.

- Ova linija izdvaja biogas iz mulja koji, sa 20 odsto suve materije, dobijemo sa linije vode. Smanjujemo procenat vode u mulju za pet do 10 odsto i onda vršimo izdvajanje gasa. On se cevnim vezama šalje u rezervoar biogasa, koji je upravo završen. Suština je da ćemo tako dobijeni biogas, uz pomoć gas-generatora, koristiti za proizvodnju električne i toplotne energije kojima ćemo snabdevati postrojenje i upravnu zgradu – istakla je Maja Milošević Milojić, rukovodilac poslova na izgradnji linije mulja.

Foto: I. Mitić

Maja Milošević Milojić i Goran Cvetanović gradonačelnik Leskovca

Uporedo sa ovim projektom Leskovac gradi i glavni gradski kolektor čija je dužina 5150, a preostala je ugradnja cevi na još oko 350 metara. Radovi se odvijaju po planu i očekuje se da budu završeni na vreme.

- Tehnički pregled izvedenih radova je u toku. Unutrašnjost kolektora ćemo snimiti kamerom kako bi potvrdili da je sve besprekorno suvo i čisto iako smo i do sada, deonicu po deonicu, ispitivali na vodonepropusnost. Predstoji nam još povezivanje kolektora, iz pravca Bobišta i Zelene zone, kako bi sva otpadna voda iz grada došla na postrojenje – istakao je Budimir Stojiljković, kome su povereni ovi poslovi.

Kapitalna investicija biće okončana projektom proširenja kanalizacione mreže na još 16 naseljenih mesta u kojima živi više od 20.000 ljudi i on će biti finansiran donacijom Vlade Holandije od oko osam miliona evra.

- Sve ovo sa sobom nosi mnogo izazova i problema, ali sam ponosan jer smo istrajni u nameri da sistem za upravljanje otpadnim vodama privedemo kraju svesni njegovog značaja za očuvanje i zaštitu životne sredine – zaključio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Kada postrojenje bude počelo sa radom otpadne vode iz celog grada neće odlaziti direktno u Veternicu već će se apsolutno biloški čiste ispuštati u Južnu Moravu.

DIMENZIJE REZERVOARA I KOLEKTORA

Nadzemni deo rezervoara biogasa je elipsastog oblika. Visok je 10, a širok 13 metara. Sastoji se od tri membrane i ima zapreminu od 10 metara kubnih što je dovoljno za skladištenje buduće dnevne proizvodnje gasa. Glavni gradski kolektor čine oko dva kilometra cevi prečnika jednog i nešto više od tri kilometra cevi čiji je prečnik 1,2 metra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih