PETICIJA PROTIV TREĆEG RUDNIKA: Meštani Lešja, Plane i okolnih sela protive se otvaranju novog kamenoloma na planini Baba

Z. RAŠIĆ

29. 08. 2020. u 17:31

ŽITELjI Plane, Lešja i drugih sela u okolini planine Babe juče su kod manastira posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice počeli prikupljanje potpisa protiv izgradnje kamenoloma na ovom terenu.

ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ТРЕЋЕГ РУДНИКА: Мештани Лешја, Плане и околних села противе се отварању новог каменолома на планини Баба

Sakupljanje potpisa nedaleko od manastira / Foto Z. Rašić

Jer, investitor već mesecima obavlja pripremne radove za otvaranje rudnika krečnjaka, iako gotovo svi tamošnji stanovnici tvrde da će kamenolom ugroziti planinu. Kažu, osim devastiranja flore i faune, detonacije će ugroziti vode kojih ionako imaju nedovoljno. Na Babi, podsećaju, već postoje dva rudnika, pa bi otvaranje trećeg povećalo već ogromnu štetu...

- "Kruševacput" je, kao investitor, već otkupio neke parcele koje će koristiti kao prilazne puteve do stene, a sada su dovezli mašine i već nekoliko meseci raščišćavaju teren, iako ne postoje ni Plan detaljne regulacije, ni dozvole lokalne samouprave - tvrdi jedan od meštana Dragan Ristić. - Rade na crno i na silu pokušavaju da otvore rudnik krečnjaka koji se, inače, koristi kao tampon za puteve. Lokacija budućeg rudnika pripada katastarski opštini Plana, ali je bliže Lešju, na delu poznatom kao Sedlo i od manastira je udaljena samo pola kilometra, zbog čega je prikupljanje potpisa za peticiju i počelo ispred tog hrama, na praznik Veliku Gospojinu. Isti posao će biti nastavljen i 29. avgusta u centru Paraćina.

Podsetimo, na Babi iznad Plane, već decenijama, radi kamenolom u vlasništvu "Srpske fabrike stakla", a sa druge strane, kod Klačevice, nalazi se još jedan, pa je tokom miniranja prašina nepodnošljiva. I, voda je, kažu - "potonula".

Jedan od kamenoloma nedaleko od grada na Crnici / Foto Privatna arhiva

Na fejsbuk-stranici pod nazivom "Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje", navodi se i to da je planiran promet od najmanje 70 natovarenih kamiona dnevno, što će za najviše jednu deceniju izvesno uništiti ovdašnju poljoprivredu. Ovdašnji ljudi strahuju i od mogućeg pomeranja tla, odnosno zemljotresa poput onog koji ih je zadesio je 2006, mesec dana posle eksplozije vojnog magacina na Karađorđevom brdu iznad Paraćina.

ZAHTEV

IZ Odeljenja za urbanizam i imovinsko-pravne poslove u paraćinskoj Opštini saopštavaju da je "Kruševacput" podneo zahtev za izradu Plana detaljne regulacije lokaliteta Lešje, ali tek predstoji donošenje skupštinske odluke o tome. Zasad, od lokalne samouprave ne postoji nijedan "papir" za radove, iako je priloženo i rešenje Ministarstva rudarstva i energetike za eksploataciju krečnjaka kao tehničko-građevinskog kamena, te za geoloških istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a