SVETLOST DREVNE BOGOMOLJE: Velika svetkovina i saborovanje naroda u Lipnici kod Loznice

V. Mitrić

19. 08. 2020. u 18:00

CRKVA Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Lipnici, kod Loznice koja u parohiji okuplja vernike tog sela i susednih Runjana i Grnčare, proslavila je juče krsnu slavu 147 put u svojoj dugoj istoriji, na drevan način služenjem liturgije, što su činili sveštenici Aleksandar Petrović, Vasilije Tanacković i Vlado Ivanović i đakon i veroučitelj Branko Mitić, lomljenjem slavskom kolača i besedom. Kumovi slave bili su Milić Gligorić i Desanka Kovačević, naredne godine će kumovati Goran Petrović i Mladen Maksimović.

СВЕТЛОСТ ДРЕВНЕ БОГОМОЉЕ: Велика светковина и саборовање народа у Липници код Лознице

Foto: V. Mitrić

Stigli su, u zavičaj, pored ovadšnjih i vernici iz pomenutih sela, koji žive u rasejanju ili drugim mestima širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije, jer je, u ovom kraju, ovaj dan, kada su davno dobili bogomolju, oduvek, bio posebno važan, svečan i lep. To je dan i saborovanja ljudi kraj bogomolje oko jedne od najlepših crkava i porti, ne samo u Eparhiji šabačkoj SPC. Sveštenici ove parohije, kroz istoriju, uvek su delili sudbinu svog naroda, od čuvenog prote Vlade Popovića iz Runjana, čija je familija dala 12 generacija sveštenika do uglednog  popa Pere Trifunovića do  omiljenog prote Dragoslava Dragana Pantelića i vrednih njegovih naslednika u hramu, Vlade Ivanovića i Vasilija Tanckovića.

Na osvećenju Bogomolje, pre 147 godina, u hramu, tek izgrađenom, bio je i kralj Milan Obrenović, prvi monarh savremene Srbije, podsetio je, u besedi, đakon i veroučitelj Branko Mitić, i sam čedo ove parohije, čiji su i roditelji i dedovi i babe, pradedovi i čukundedovi rođeni i venčavani u ovoj crkvi.

- Nije slučajno krlja Milan bio na osvećenju ove crkve Boga živoga, jer je znao da je, ovde, i pobožan i rodoljubiv narod  -rekao je đakon u besedi vernicima. -Prabaka kralja Milana, Anđelija, koja je bila supruga  čuvenog lozničkog vojvode Ante Bogićevića, iz Runjana, najvećeg sela u ovoj eparhiji i najvećeg sela u Jadru, i ona je bila majka Tomanije, kćerke vojvodine, koja je bila supruga Jevrema Obrenovića.

Hram se ponosi i posetom kralja Petra Oslobodioca, omiljenog monarha, koga je rod srpski zvao čika Pera, ali i generacijama i generacijama vernog naroda, koji je, u velikoj većini, u vreme komunističkog jednoumlja, kada su nesretnici atakovali i na bogomolje, rušili krstove na seoskim raskršćima i  hvalili da su  „raščistili s Bogom“, ostao sa verom u Boga  i u svoju majku Crkvu, poručio je besednik.

- I danas su ovi ljudi, i pobožni i vredni i puni znanja umeća, dobrote, rodoljublja i pravoljublja, humani i solidarni što je bilo i ostalo obeležje Runjanaca, Lipničaraca i Grnčaraca i Jadrana kroz decenije i vekove -kazao je đakon Branko Mitić, podsećajući da  je među najčešćim  i najdražim velikodostojnicima  ove bogomolje bio i ostao vladika Lavrentije, koga narod obožava, kao i njegovi predhodnici vladike Jovan Velimirović, sinovac svetog vladike Nikolaja i dr Simeon Stanković, koji je ostao zapamćen kao uspavan kao Himalaji pred svim pritiscima koje su  i on i eparhija i crkva trpeli od komunističkog bezumlja.

Besednik je ukazao da je, „ velika tajna preobraženja Gospodnjeg u čijem su se  činu pojavila dva velika proroka Mojsije i Ilija, koji su živeli mnogo godina pre Hrista“.

- Pripremamo se u ovim danima posta za primanje svete tajne pričešća da nam ono bud ena isceljenje duše i tela -poručio je besednik. -Praznikom preobraženja nam je pokazano da svako od nas ima pravo i mogućnost da se, po Božjem dopuštenju, preobrazi, očisti od svakodnevnog bremena greha koji nosimo, svi mi, bez izuzetka, na svojim plećima, jer je On jedini bez greha, a pravad je njegova pravda, a reč njegova je istina. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)