JEVANĐELjE DALO ODGOVOR: Nema dilema oko posta

V. Mitrić

petak, 31. 07. 2020. u 22:56

ЈЕВАНЂЕЉЕ ДАЛО ОДГОВОР: Нема дилема око поста

V. Mitrić

DA li su oni koji poste, bolji ljudi od onih koji to ne čine, ne može da bude dilema,jer je razrešena još u Jevanđelju pre 2000 godina

Ovu večitu dilemu i kamen spoticanja u narodu, osobito na početku svakog posta, kao posledicu površnog poimanja suštine hrišćanstva i života u veri, razrešio je Gospod Hristos u jevanđelskoj priči O mitaru i fariseju, kaže za „Novosti“ protođakon dr Ljubomir Ranković iz e šabačke SPC

- Dva čoveka uđoše u hram da se mole Bogu, farisej i carinik... Farisej govoraše: Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi, ili kao ovaj grešni carinik... postim dva puta u nedelji, dajem desetak od svega što steknem. A carinik stajaše u dnu hrama, bijući se u prsa govoreći: Bože milostiv budi meni grešnome! Kažem vam, carinik otide opravdan dome svome a ne farisej. Jer svaki koji uzvisuje sebe poniziće se, a koji sebe ponizuje uzvisiće se“ (Luka, 18, 9-14).

Post je, ističe naš sagpvornik,“ prevashodno duhovni podvig“.

- Posno jelo je sredstvo, a ne cilj -naglašava dr Ranković. - Sveti Epifanije Kiparski pozvao na ručak Svetog Ilariona i pripremio pečeno pile. Epifanije odbi rečima: Oprosti brate, od kad se zamonaših ne jedoh ništa zaklano. Epifanije reče: A ja, od kad se zamonaših nikad ne legoh u postelju, dok sve ne oprostih protivnicima svojim. Zadivljen Ilarion uzvrati: Tvoja vrlina, sveti čoveče, veća je od moje!

Jedan svetitelj reče drugom: Nikad me sunce ne vide da jedem. Smireno uzvrati ovaj drugi: Nikad me sunce ne vide da se gnevim na bližnjega svoga. Brate, reče prvi, tvoja vrlina veća je od moga posta.

V. Mitrić

Ljubomir Ranković

Sve ovo ilustruje suštinu života u veri. Ima hrišćana koji ne jedu meso ali „jedu džigerice“ svojih bližnjih. Suština posta je smirenje, trpljenje, praštanje, dobra dela, nežnost i briga za svoje najbliže. Ako je to teško i nedostižno, onda probajmo ovo: Srdačan pozdrav, blag osmeh, mio pogled, topla reč, raširene ruke i srce prema našim bližnjim. To je vrednije od hiljadu postova. Bog od nas traži srce: Sine daj mi srce svoje!... i dodaje: Milosti hoću a ne žrtava!

- Uzdržanje od mrsne i jake hrane jeste lek za utišavanje telesnih strasti, koje su izvor obesti, gneva, besa, nasilja, pohote svake vrste -poručuje naš sagornik. - Dakle, pobeda duha nad telom. Rvanje sa sobom. Borba i pobeda duhovnog nad telesnim u sebi... Silazak u sebe, traganje za sobom, susret sa sobom u sebi. Ko sretne sebe u sebi, više je nego da je sreo anđela, kažu sveti oci Crkve.

I poruka, koju dr Ranković, upućuje na kraju je:

- Telesno posti, a vrlinom i dobrotom dušu gosti!


    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)